В. "Гардиън" се обяви срещу левия кандидат за нов лидер на британските лейбъристи

Джереми Корбин (в ляво) и Ивет Купър (на видеостената)

Главният фаворит в борбата за лидерския пост на британските лейбъристи Джереми Корбин се лиши от подкрепата на главния "рупор" на опозиционната партия - в. "Гардиън", който предпочете да подтикне читателите си да предпочетат кандидатурата на Ивет Купър, министър "в сянка" на вътрешните работи.

"Корбин оформи кампанията, но Купър е способна да оформи бъдещето", гласи заглавието на редакционната статия на вестника. Купър е лидер, която може да "управлява и побеждава", подчертава в. "Гардиън", припомняйки, че Лейбъристката партия е била основана, за да представлява във властта интересите на трудещите се. За да стигне до властта обаче, партията трябва да отнеме значителен брой гласове от Консервативната партия на следващите избори, а Корбин няма да се справи с тази задача, смята изданието, цитирано от БТА.

Преднината на Корбин (според социологическите проучвания го подкрепят 53 процента от потенциалните избиратели, срещу 18 процента за Купър) е грешка на тримата му опоненти, които не са успели да вдъхновят лейбъристките избиратели, смята "Гардиън". Ивет Купър обаче е непоколебима, постоянно се сблъсква с министъра на финансите Джордж Озбърн по икономически въпроси и отказва да приеме тезата, че прекомерните разходи на Лейбъристката партия са причинили срив, подчертава вестникът.

Освен това в борба за премиерския пост тя би била достоен съперник на Дейвид Камерън, който има непохватно и често покровителствено отношение спрямо жените. И разбира се, след цял век на лидери мъже, избирането на жена начело на партията би било плюс само по себе си. Прагматичният феминизъм на Купър е определящ за нейната политика, тъй като най-пострадалите от политиката на строги икономии са жените, така че победата ѝ би била повече от символична, заключава изданието.

В същото време в. "Телеграф" цитира предупреждението на консерватори, че политиките на Корбин биха стрували по 2400 лири годишно на всяко британско семейство. Общо политиките му ще изискват 42 милиарда лири, които ще трябва да дойдат от джобовете на данъкоплатците, гласи консервативният анализ. Според него политиките на Ивет Купър ще струват на британците само 1385 лири годишно, пише изданието.

Досега Консервативната партия не се изказваше по въпроса за лидерската криза в Лейбъристката партия, пише в. "Телеграф". След като Корбин се оказа фаворит, консерваторите решиха да предупредят гласоподавателите, че ако някой от лейбъристките кандидати стане премиер, това ще доведе до повишаване на данъците им, пише изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа