В Харманли Джамбазки поиска закриване на откритите бежански центрове

Ангел Джамбазки

Бежанските центрове като този в Харманли трябва да бъдат закрити. Този и останалите като него няма причини да съществуват. Това обяви евродепутатът Ангел Джамбазки /ВМРО - Европейски консерватори и реформисти/ в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли.

Нелегалните имигранти, които биват установявани и задържани, трябва да бъдат задържани възможно най-близо до границата в закрит тип общежития и след това репатрирани там, откъдето са дошли, препоръча Джамбазки, цитиран в неделя от БТА. Като друг аргумент той посочи липсата на хора в тези центрове.

След като са толкова малко настанените, няма причини да продължи да се поддържа тази инфраструктура. Тези хора трябва да бъдат пренасочени към центровете на "Миграция" на МВР, а тези помещения трябва да бъдат консервирани и запечатани, смята Джамбазки.

Той и депутатът Александър Сиди /Обединени патриоти/ пристигнаха в Центъра в Харманли, за да проверят слухове "как самолети с нелегални емигранти от Европа кацали у нас". Не стана ясно къде двамата са чули тези слухове и кой ги разпространява.

ВМРО като част от управлението никога няма да допусне връщането на чужденци, които са преминали през страната ни и са се установили в Западна Европа, посочи Джамбазки. Това правителство и това управление не може да плати такава цена, допълни той. Няма причини да плащаме чужди сметки. Ще се противопоставим крайно и остро на такова намерение за връщане на бежанци, каза евродепутатът.

По думите му в Европарламента ще продължи борбата за промяната на дъблинския регламент, заплаха за фронтовите държави на Европа - България, Гърция, Италия и Испания.

Според анализа на Джамбазки сега голямата опасност за бежанска вълна идва от Африка, а не от Сирия. Друга хипотеза за негативно развитие на събитията можела да настъпи при сътресения в съседна Турция.

Депутатът Сиди пък още утре щял да поиска отчет от Агенцията за бежанците как са били похарчени средствата за възстановяването на щетите от бунта в ноември 2016 година в лагера в Харманли.

Още в началото на тази седмица стана ясно, че вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и партията му ВМРО са започнали координирана антиимигрантска офанзива. Първо Каракачанов се обяви категорично срещу възможността България да приеме обратно мигранти, които са минали през страната, но вече са достигнали до Западна Европа, а след това евродепутатът Ангел Джамбазки и столичният общински съветник Карлос Контрера поискаха мигрантиските центрове в София да бъдат закрити.

Темата за мигрантите е неотменен реквизит от политическата реторика на националистите, сред които е и ВМРО, но временно бе затихнала поради отсъствието на мигрантски натиск към България. Затова и в последните месеци канонадата бе съсредоточена към ромската престъпност и съпротивата срещу Истанбулската конвенция.

Миналата седмица от ВМРО предупредиха, че се готви и конспиративно  "легализиране на педофилията", но това измислено твърдение не можа де предизвика особен отзвук.

В същото време мигрантската тема стана удобна за яхане, след като бе върната в центъра на европейския дебат с търсенето на нови схеми за справяне с мигрантите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?