В края на месеца България подава документи за еврозоната

В края на месеца България подава документи за еврозоната
В края на януари България ще внесе кандидатурата си за присъединяване към еврото, но се притеснява, че ще срещне пречки заради дълговата криза в еврозоната, съобщава в понеделник в. "Уолстрийт джърнал", като цитира думи на премиера Бойко Борисов.

Борисов казва също, че България вече няма нужда от помощ от Международния валутен фонд или друго финансиране от международните пазари за спешно попълване на дупката в бюджета.

Документи, с които агенция "Дау Джоунс" разполага, показват, че страната ще повиши прогнозата си за БВП през 2010 г. и вместо спад от 2% очаква символичен ръст от 0.2 процента.

"Подготвили сме всичко и сме готови да тръгнем по пътя към еврозоната в края на месеца. Сега първият външнополитически приоритет на моето правителство е влизане в еврозоната", казва Борисов пред "Уолстрийт джърнал" в неделя преди конгреса на партията си ГЕРБ.

Новината слага край на продълижилите няколко месеца спекулации дали бившата комунистическа страна, която е най-бедната в ЕС, ще подаде официално документи за присъединяване към валутния механизъм на ЕС (ERMII) – двегодишен формален тест за стабилността на всяка страна – кандидат за еврозоната.

През този период страната трябва да покаже стабилност на валутата, на публичния дълг, на лихвените равнища и инфлацията. Кандидатурата трябва да бъде одобрена от правителствените ръководители на страните в еврозоната, както и от шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Влизането на България в ERMII би засилило доверието и чуждите инвестиции в страната, давайки възможност да приеме единната европейска валута през 2013 г., преди Румъния и Унгария.

От гледна точка на икономическо и финансово управление, България стана пример за останалите в Европа. Други страни, които се готвят да ограничат разходите, има много какво да научат от опита на България, казва Найджъл Рендъл от RBC пред "Уолстрийт джърнал".

В статията се отбелязва, че премиерът Борисов е получил международно признание за това, че оряза разходите с 15%, успявайки да запази общественото доверие. Според Борисов това, че България се справя много по-добре в сравнение с всяка от 16-те страни в еврозоната, не означава, че те ще подкрепят безотказно кандидатурата ѝ.

Той се опасява, че задълбочаващата се дългова криза може да вдигне летвата по-високо за новите кандидатки, като политиката на страните от еврозоната щяла да е по-скоро в посока консолидиране на съществуващите граници, отколкото да разширяват зоната.

"Притеснявам се, че дълговата криза в новите страни от еврозоната ще ни повлияе негативно", коментира Борисов пред "Уолстрийт джърнъл". Той изразява надежда, че критериите за присъединяване ще се спазват, тъй като България е работила здраво, за да ги покрие.

Борисов съобщава още, че ще разшири правомощията на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който да поеме контрола и върху реалната икономика. "Уолстрийт джърнал" отбелязва, че тази новина вероятно ще бъде посрещната със задоволство от пазарите. По този повод от Министерството на финансите заявиха пред Mediapool, че не знаят за какви допълнителни правомощия на Дянков става дума, тъй като той от самото начало е вицепремиер, който отговаря не само за финансите, но и за целия икономически ресор.

В статията се припомня, че Дянков, който бе икономист в Световната банка, е положил усилия за намаляване на бюджетния дефицит.

Бойко Борисов, чийто рейтинг през последните месеци леко се понижи, обаче казва пред вестника, че усилията на правителството му да спазва бюджетна дисциплина не са неограничени.

"Ако финансовата дисциплина продължава да влияе сериозно на хората в следващите години, ние трябва да преосмислим подхода си", казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес