В Мали се развива "истинска война", въпреки че Франция е дала само една жертва

Откакто на 11 януари започна войната в Мали, френските войски там са дали една жертва в самото начало. Сред тях има също няколко ранени, макар и "сравнително леко". Това заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, без да посочи точния брой на ранените, предаде Франс прес.

"Има неколцина ранени французи, но сравнително леко ранени. Има за нещастие и един загинал, така че става дума за истинска война", каза Льо Дриан пред радио "Йороп 1", без да добави подробности за броя на пострадалите и обстоятелствата, при които са ранени.

Министърът съобщи за сблъсъци във вторник край северния град Гао между френски и малийски войски, от една страна и "остатъчни групи джихадисти".

В Мали са разположени 4000 френски войници и нови попълнения няма да има. В операцията участват и също толкова малийци, каза Льо Дриан. "Постепенното прехвърляне от френско към африканско военно присъствие може да се осъществи сравнително скоро" и вероятно ще започне до седмици, добави френският министър.

По-късно в сряда френският президент ФрансоаОланд заяви, че страната муможе да започне в края на март изтегляне на своитевойски от Мали.Говорителката на правителството в Париж Нажат Вало-Белкасемсъобщи, че на заседание на кабинета Оланд е потвърдил, че "аковсичко върви по план, до края на март числеността на френскитевойски, разположени в Мали, може да започне да намалява".

Вало-Белкасем подчерта, че изтеглянето е в зависимост отувеличаването на числеността на военните части в Мали отоколните западноафрикански държави, които да помогнат направителствената армия да поддържа сигурността.

Френските сили постепенно ще предават контрола върхусигурността на африканските и малийските сили, но "ще продължатда действат на север, където все още има центрове на терористи",заяви френският външен министър Лоран Фабиюс в публикувано днесинтервю за вестник "Метро".

Правителството на Чехия реши в срядада изпрати в Малидо 50 военни като част от подготвяната от ЕС мисия на военниинструктори, които да обучават малийски войници. Ако парламентътв Прага одобри решението, войниците ще заминат за Мали презаприл т.г. с мандат до 15 месеца, като няма да участват в бойнидействие, каза премиерът Петър Нечас. Социалдемократите, коитоса основната опозиционна сила, заявиха, че са готови даподкрепят решението на кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят