В Перник няма да има и кукери, защото няма вода

Местната власт отмени традиционния фестивал Сурва заради бедственото положение

Снимка: БГНЕС

Традиционният кукерски фестивал "Сурва" в Перник се отменя заради водната криза. Позицията на здравните власти е, че в условията на бедствено положение заради липса на вода, има сериозен риск от голямо струпване на хора, обясни кметът на града Станислав Владимиров. Затова и проявата се отменя.

"Чакаме писмо от министерството на здравеопазването, от националния здравен инспектор. От РЗИ вече го имаме. Тяхното становище е, че има много голям риск за хората при воден режим, при бедствено положение, при условията на струпване на голямо количество хора на едно място", каза Владимиров пред "Фокус".

По информация на местния сайт zapernik.com здравният министър Кирил Ананиев е бил на посещение в града във вторник, за да се обсъди отмяната на фестивала.

На практика кукерският фестивал е единственото събитие в Перник, което води туристи в града. През трите дни на провеждането му в началото на всяка година, градът е претъпкан, а движението е почти невъзможно. Градският площад остава затворен за няколко дни и е окупиран от павилиончета за храна и алкохол.

По принцип местната власт отделя специално внимание на организацията на фестивала. Канят се чуждестранни гости, както и много групи от други страни. Сега общината явно не иска поема допълнителен риск.

Перник е на воден режим от края на ноември заради почти пресъхналия язовир "Студена". Отскоро в града се подава вода само по 7 часа в денонощие. Наред с това старите тръби на ВиК мрежата постоянно се пукат. Заради аварии понякога се губи повече вода, отколкото е нужна за цял квартал. Освен режима към момента не са взети някакви по-сериозни мерки.

Правителството обеща да отпусне над 30 млн. лв. за ремонти на пречиствателната станция и подмяна на тръби, но работа все още не е започнала. Междувременно двамата ресорни министри – Нено Димов и Петя Аврамова – отричат каквато и да е отговорност за водната криза. Прокуратурата твърди, че проверява случая, но не дава никаква информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България