В последната си проповед папата каза, че следва Божиите желания

Папата след последната си неделна проповед

Последната си неделна проповед под приветствията на хиляди поклонници изнесе папа Бенедикт ХVІ от прозореца си във Ватикана, преди да се оттегли от първосвещеническия пост в четвъртък.

Пред събралото се на площад "Свети Петър” множество папата заяви, че решението му да се оттегли като глава на Римокатолическата църква не означава, че я изоставя, предаде ББС. Той каза още, че следва Божиите желания.

85-годишният Бенедикт ХVІ обяви миналата седмица намерението си да напусне поста, обяснявайки го с физическата си немощ да продължи да изпълнява задълженията си. Църквата обаче се опасява, че изборът на новия папа може да бъде помрачен от информациите за вътрешни разкрития за секс скандали на най-високо ниво.

Говорейки от балкона си в неделя, папа Бенедикт ХVІ се обърна на няколко различни езика към католиците, които се бяха събрали, за да се простят с него в края на осемгодишното му управление на Римската църква.

Папата заяви, че е последвал Божиите желания, решавайки да адбикира от поста си. "Бог ме зове да изкача планината – молещите се не са изолирани от света”, каза той, обяснявайки, че Бог е поискал неговите молитви.

"Аз не изоставям църквата и ще продължа да ѝ служа по подходящ за възрастта и силите ми начин”, обърна се Бенедикт ХVІ към десетината хиляди поклонници под прозореца му.

Много от събралите се на площад "Свети Петър” държаха в ръце плакати с благодарности към папата. Проповедта му неколкократно бе прекъсвана от бурни аплодисменти.

Последната публична поява на Бенедикт ХVІ ще е в сряда на площад "Свети Петър”, преди да се отдаде на усамотен живот и молитви в манастир във Ватикана.

Следващият глава на Римокатолическата църква трябва да бъде избран от 117 кардинала на възраст под 80 години, които са привикани да се съберат от цял свят за участие в конклава.

В същото време обаче сянка над процедурата хвърлят нови разкрития за секс скандали, които според италиански медии са основната причина за оттеглянето на Бенедикт ХVІ като опит за изчистване името на църквата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?