В последните дни на имунитета си Цветан Цветанов е в Брюксел

Стоян Цветанов, Сн: БГНЕС

"Правителството на БСП и ДПС, подкрепяно от "Атака", провежда популистки действия", заяви в Брюксел зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в понеделник. Той използва последните си дни с имунитет на народен представител за участие в годишната среща на председателите на парламентарни групи в националните парламенти на партиите от Европейската народна партия (ЕНП).

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи първо, че визитата на Цветанов в белгийската столица е "служебна“, а после се коригира и я определи като "дълбоко лична“.

Спекулациите по този повод възникнаха заради внесеното от прокуратурата искане за снемане на депутатския имунитет на бившия вътрешен министър, който още в първия ден на новия парламент обяви, че ще се откаже доброволно от него, но когато искането стана факт, отложи сдаването на имунитета с мотива, че има посещение в Брюксел.

На срещата, в която Цветанов е обвинил новото управляващо мнозинство в популизъм, са взели участие председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс, председателят на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол и министър-председателят на Люксембург Жан Клод Юнкер. Темата на срещата е многогодишната финансова рамка на Евросъюза.

Участниците във форума се обединили около мнението, че в сегашната ситуация е абсолютно вредно да се действа с популистки методи, подобно на социалистическото правителство на Франсоа Оланд във Франция, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В разговор с председателя на френските европарламентаристи от ЕНП Жан Пиер Оди Цветанов изразил опасенията си от същите популистки действия, които вече започна да провежда новото българско правителство на БСП и ДПС, подкрепяно от националистическата формация "Атака".


По думите на Вилфрид Мартенс, цитиран от ГЕРБ, ситуацията в Европа се е влошила значително вследствие на популистките мерки на управляващите преди и сега социалистически правителства, и тези от ЕНП трябва да положат максимални усилия за нейното оздравяване.

Според Жозеф Дол в сегашните трудни времена, европейската десница трябва да бъде обединена и да казва на хората цялата истина.

"Важно е, че бащите на Европа са от нашата партия, но нещата могат лесно да се взривят, ако отделни страни-членки започнат да гледат само себе си и спрат комуникацията с останалите. Трябва да възстановим реда в националното публично финансиране. Харчим пари, които нямаме. Парите, които бяха дадени на Европа, не ни дават правото да трупваме дългове", посочил Дол.

Според Жан Клод Юнкер бюджетът на ЕС е започнал да прилича на банкова сметка, в която хората се опитват да си върнат колкото се може повече от това, което са внесли.

"Това не е европейски начин на мислене", подчертал бившият президент на еврозоната, предадоха още от ГЕРБ. Юнкер е на мнение, че е необходима голяма гъвкавост при изпълнението на бюджета и че кохезионната политика трябва да се усили.

В понеделник и вторник Цветан Цветанов ще проведе двустранни срещи, в които ще запознае евродепутатите с тревожната ситуация в България, съобщиха още от пресцентъра на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?