В съдебната система отново ще има "награди" за Коледа

В съдебната система отново ще има "награди" за Коледа

Висшият съдебен съвет взе в понеделник решение, което отвори възможността магистратите за пореден път да получат 13-та заплата. Това стана след като ВСС без дебат препотвърди решението си от 2009 година да отпусне пари за допълнителни възнаграждения.

Условието е в системата да се генерират достатъчно средства от съдебни такси и икономии във фонд "работна заплата". Парите ще бъдат раздавани за "цялостен принос" на магистратите и съдебните служители.

Темата витаеше близо месец в т. н. правителство на съдебната власт, но окончателно решение бе намерено в понеделник. Въпросът бе поставен от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той обясни, че ВСС трябва да вземе своето решение "честно", защото "в системата има напрежение заради неяснотата".

"Трябва честно да се каже на съдебната власт, а и на другите, какво се прави", заяви Груев. Преди това съдебният съвет обсъждаше да предостави правото на шефовете на съдилищата да раздадат индивидуални парични награди. Преди година ВСС реши да награди всички в системата с до 2 допълнителни работни заплати. Това не важеше за магистратите с наложени дисциплинарни наказания.

"Тази година няма да има пари за повече от 1 допълнителна заплата", коментира след заседанието членът на ВСС Петър Стоянов. Той обясни, че много от сградите на съдебната власт се нуждаят от спешни ремонти, които са глътнали значителна част от допълнителните приходи в бюджета.

Междувременно ВСС одобри предложението на шефа инспектората Ана Караиванова за отпускане на 1 допълнителна заплата за всичките 11 инспектори, както и за 18 от експертите в институцията. Без "награда" останаха 6 експерти, защото Караиванова не е останала доволна от положените усилия през годината.

Те заяви след заседанието на съдебния съвет, че ръководената от нея институция работи на пълно натоварване при непълен щат и хората трябва да бъде "възнаградени за положените усилия".

В края на миналата година избухна скандал между магистратурата и правителството заради решението на финансовия министър Симеон Дянков да спре парите за 13-та и 14-та заплата в съдебната система. След близо месец разпри парите бяха дадени в края на януари. Действията на вицепремиера бяха разгледани от ВСС и магистратската общност като недопустимо вмешателство в делата на съдебната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?