В САЩ назрява необходимостта от задължително ваксиниране срещу Covid

В САЩ назрява необходимостта от задължително ваксиниране срещу Covid

Щеше да е хубаво, ако можеше САЩ да достигнат групов имунитет единствено чрез инициативи за насърчаване на ваксинирането срещу ковид като раздаване на билети за спортни събития и безплатна бира, пише за в. "Ню Йорк таймс" главният здравен експерт на Университета на Индиана Арън Каръл.

Американците не обичат да им се нарежда какво да правят, а представителите на властите обикновено предпочитат да развържат кесията, вместо да трябва да налагат наказания.

Някои хора дори разглеждат задължителното ваксиниране като неамериканско, но всъщност то е част от историята на основаването на САЩ.

По времето на Американската революция ваксинирането срещу едра шарка е масова практика в Европа. По тази причина британската армия като цяло не била засегната от болестта, но с армията на колонистите се случило точно обратното. Ген. Джордж Вашингтон обаче си дал сметка, че задължителното ваксиниране е необходимо за спечелването на войната и m,ep 1777 го заявил и в Конгреса. Въпреки че срещнал съпротива, Вашингтон успял да прокара задължителното ваксиниране. В резултат на това нито един полк на революционната армия не бил изваден от строя от болестта и в крайна сметка колонистите спечелили войната.

Днес ваксинационната кампания в много райони на САЩ е в застой и почти всички смъртни случаи от Covid-19 са сред неваксинираните, изтъква Каръл.

Когато преди много време Съединените щати се бореха с едрата шарка, необходимо бе въвеждането на задължителното ваксиниране, за да може достатъчно хора да бъдат ваксинирани. Същото важеше и за борбата с полиомиелита.

Почти всички най-сериозни заразни болести в страната - морбили, заушката, рубеолата, коклюшът и дифтерията, са победени чрез въвеждането на задължително ваксиниране в училищата. В резултат повечето деца биват ваксинирани и с течение на времето тези деца стават възрастни, които са ваксинирани. Ето така страната се сдобива с групов имунитет.

Този процес обаче може да отнеме десетилетия, а Covid-19 е нещо извънредно и не разполагаме с толкова време. Малко вероятно е САЩ да се справят с пандемията, без да въведат задължително ваксиниране, обобщава здравният експерт.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?