В София тръгва отдаване на електромобили под наем

Ще се взема през мобилно приложение от синя или зелена зона срещу 57 лв. за денонощие

В София тръгва отдаване на електромобили под наем

Услуга за ползване на електромобил под наем тръгва в София. Резервирането на електрическото превозно средство ще става през мобилно приложение, наречено Spark. С негова помощ желаещите да наемат електромобил ще могат да намерят най-близкото до тях свободно е-возило и да го резервират за нужното им време. Това съобщиха от компанията "Райд Шеър България", която предоставя новата услуга на пазара.

Автомобилите са разположени на ключови места в централна градска част, като наемането и освобождаването им може да бъде извършено в синя и зелена зона, където паркират напълно безплатно, или на други специално обособени места, посочени на картата в мобилното приложение.

Услугата стартира с 25 електромобила, а амбицията на компанията е да ги увеличи двойно до половин година.

Наемът на електромобил може да варира от няколко минути до няколко дни в зависимост от нуждите на клиентите. Цената се определя на минута, като първите 12 минути са включени в първоначалната такса от 3.48 лв., а всяка следваща минута се таксува по 0.29 лв. Цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв и не може да бъде надвишена.

"Горди сме, че успяхме да подготвим иновативна услуга, която да е в полза едновременно на клиентите ни, градската среда, трафика в София и да е с нулеви вредни емисии." Това казва изпълнителният директор на компанията Стефан Спасов в прессъобщение до медиите.

Според него това е решение за хората, които не искат да ползват личния си автомобил в града и да плащат такси за синя и зелена зона, но в същото време търсят ефективен и екологичен начин на предвижване в столицата.

Услугата е подходящ инструмент и за управление на разходите при компании, които искат да предоставят служебен автомобил на служителите си, но без да поддържат автопарк и да инвестират в собствени автомобили, посочва Спасов.

За електромобилите синя и зелена зона на София са безплатни. Мярката на Столична община има за цел да насърчи използването на екологичните возила.

Платформата за споделяне на електромобили Spark е дело на компанията "Райд Шеър България" АД. Дружеството е учредено в края на септември 2017 г. с капитал от 390 хил. лв. С равни дялове в него са "еМобилити Интернешънъл" и "УАБ Райд Шеър" от Литва.

"еМобилити Интернешънъл" е компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за краткосрочно и дългосрочно наемане на електромобили. Дружеството се представлява от Стефан Владимиров Спасов и Константин Василев Ненов.

Литовската компания пък предлага вече услугата за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс. Компанията е собственост на Инета Дагилиене и Нериус Дагилис.

Стратегически партньор на Spark е компанията "Порше БГ", която доставя автомобилите "VW e-up!"

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?