В. "Цайт": Българи и румънци масово се заселват в Дуисбург

Дуисбург преживява масова имиграция от България и Румъния, пише вестник "Цайт" в репортаж за българските и румънските имигранти в германския град.

В Дуисбург в момента живеят 6176 души от двете източноевропейски страни, като голяма част от тях са роми, пише изданието, цитирано от БТА, и отбелязва, че всички те са използвали правото си на свободно движение като граждани на ЕС, но са донесли със себе си бедност в града.

Бедните имигранти са привлечени от множеството нуждаещи се от ремонт и изоставени сгради в изпитващия финансови проблеми Дуисбург, които никой не иска да вземе под наем, се посочва в доклад, цитиран от "Цайт". Документът отбелязва още, че много от младите и възрастните имигранти не могат да четат и пишат и че вероятно сред тях има принудителна и детска проституция.

Преди старите имигранти са интегрирали новите в Дуисбург, но този път нещата са различни, отбелязва "Цайт" и сравнява сегашната ситуация с интеграцията на турците, като отбелязва, че тя е била насърчавана с осигуряване на заетост. Днес обаче безработицата в града е 13,4 процента при средно равнище от 8,5 за провинция Северен Рейн-Вестфалия. Дори и да имаше достатъчно работа, българите и румънците нямат право да я извършват, коментира вестникът.

Единственият им начин да изкарат легално пари е като самонаети лица - затова все повече българи и румънци в града се регистрират като такива, отбелязва изданието.

Според "Цайт" старите имигранти в града не се радват особено на новите. Вестникът цитира турски бизнесмени, според които пътищата вече не са безопасни вечерно време заради дошлите в Германия роми и отбелязва, че разграничаването от новодошлите имигранти е сближило турците и германците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?