Ваксинираните с Moderna трябва да актуализират сертификата си

Ваксинираните с Moderna трябва да актуализират сертификата си

Имунизираните лица с ваксината "COVID-19 Vaccine Moderna" на американския производител "Модерна", които са завършили пълния ваксинационен цикъл и вече притежават европейски зелен сертификат, ще трябва да актуализират документа си, съобщиха от здравното министерство.

Тези хора ще могат да да изтеглят напълно безплатно актуализирана версия на документа от 03 юли - събота, след 10 часа, от портала на Националната здравно-информационна система.

Това ще става след въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер или номера на настоящия европейски зелен сертификат.

Ведомството публикува и списък на лабораториите, които издават цифров сертификат за проведено Covid изследване с отрицателен резултат:

По-рано през деня здравният министър Стойчо Кацаров представи новосъздадения Национален съвет по ваксинация, в който влизат популярни лица и представители на различни обществени организации и на малцинства и религиозни общности. Неговата цел е да помага да преодоляване на предразсъдъците срещу ваксинацията и да популяризира ползите от нея, за да може до есента да се навакса с изоставането.

На първото заседание на съвета бяха отчетени ниски нива на ваксинация сред ромската общност. Там вече работят медиатори, но със слаб успех.

Само 30% са ваксинираните лекари, а децата над 12-годишна възраст – 3.5%, сочат данните, цитирани от БНР.

До есента се цели по-висок процент ваксинирани заради очакваната нова вълна от Covid-19, обяви, служебният здравен министър:

"Това не е административна задача. Това е национално усилие. Искам да направим този разговор рационален, с аргументи, като не крием нищо - това е ползата, това са нещата, които могат да се случат, ако се ваксинирате. Най-лошото, което може да се случи, е да вдигнете температура", каза Стойчо Кацаров.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?