Ваксинираните в САЩ могат да се срещат с малки групи хора, но само с маска

Ваксинираните в САЩ могат да се срещат с малки групи хора, но само с маска

Ваксиниран съм срещу коронавирус. Какво е безопасно за мен сега? На този въпрос потърсиха отговор журналисти от Асошиейтед прес в САЩ.

Ако сте имунизирани, вече можете да се наслаждавате на срещи с малки групи хора, но трябва да продължите да носите маска и да спазвате дистанция на обществени места.

В САЩ Центровете за контрол и профилактика на заболяванията посочват, че пълно имунизираните може да се събират без маски с други ваксинирани хора на закрито и да се срещат с неваксинирани хора от едно домакинство, ако се смята, че тези хора са изложени на нисък риск да прекарат тежка инфекция. В други страни е възможно да има други предписания.

От Центровете препоръчват на обществени места ваксинираните хора да продължават да носят маски, да избягват големи групи хора и да се спазва социална дистанция.

За пълно имунизиран се счита човек две седмици, след като е приел последната изисквана доза от ваксината.

От Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ все още препоръчват да се избягват незадължителните пътувания, все още няма препоръки за посещения на ресторанти и други обществени места.

Една от причините да се пазим след прием на първа доза от двуфазна ваксина е, че заразяването при частична защита създава потенциала за мутации на вируса, казва д-р Джошуа ЛаБер, директор на института по биодизайн в университета на Аризона.

Споделяне

Още от Коронавирус