Валентин Радев: Част от оградата по границата е единична, но корупционна схема няма

По думите на вътрешния министър няма заплаха от терористичен акт у нас

Валентин Радев: Част от оградата по границата е единична, но корупционна схема няма

"Преградното съоръжение по границата има ключово значение за сигурността за спиране на мигрантския натиск и това вече е факт. Твърденията за корупционна схема при строежа на оградата на границата трябва да бъдат отправени в прокуратурата, това би бил правилният път при евентуални съмнения". Това каза в събота пред бТВ вътрешният министър Валентин Радев по повод твърденията на народния представител от БСП Елена Йончева, че има злоупотреби при строежа на съоръжението.

Социалистката съобщи, че оградата на места е едноредова, върепки че заданието за строежа ѝ е предвиждал два реда прегради. Преди месец това съобщи и президентът Румен Радев. 

Министърът обаче отхвърли изказаното от Йончева предположение, че става дума за корупция след като е платено за двуредово съоръжение, а е изградено с един ред. Обясни, че за да се изгради по-бързо, е било взето решение в участък от 21 км да е един ред и е платено за извършената реално дейност. За целта е било променено и заданието на изпълнителите.

Според него няма как да се случи това да се плати за два реда ограда, а да се сложи един и някой да прибере разликата.

Проектът за изграждане на оградата по границата с Турция бе изготвен от МВР, но изпълнението му бе възложено на областните управители в трите области, граничещи с Турция. Стойността ѝ до момента надхвърля 170 млн.

Вътрешният министър заяви още, че няма непосредствена заплаха за терористични актове у нас.

Той коментира и темите с катасрофите и мерките за предовратяването им.

Министърът посочи, че не проумява защо така се нарушават правилата – не се дават мигачи например. Той заяви, че е шокиран от пълната липса на толерантност на пътя и допълни, че когато шофира и види номер от провинцията или жена зад волана дава предимство – не защото са опасни, а защото са в непозната обстановка.

По повод случаите на заловени шофьори след употреба на наркотици Радев посочи, че трябва да се вземат европейските норми и да се спазват при нас.

Специална проверка ще установи спецификациите на новите автомобили на пътна полиция и дали в тях е заложено да има камери и какви.

“Предприели сме необходимото за да се установят всички подробности, свързани с оборудването на новите патрулни коли за пътна полиция – при доставката на тези 278 автомобила акцентът е бил намаляване на корупцията сред служителите, ще проверим и спецификацията и дали автомобилите отговарят на техническите параметри в заданието, както и какви изисквания са били заложени”,уточни министърът.

Коментарът си той направи след като през седмицата се разбра, че автопаркът беше подменен с корейска марка автомобили. Камерите в новите автомобили не могат да снимат заради стъклата на колите. Затова се обмисля вариант камерите да се сложат на поставки извън колите. Министърът каза, че е разпоредил проверка кой не си е свършил работата при проверката на техническата спецификация на новите коли за Пътна полиция.

 

Споделяне

Още от България