Валери Симеонов: Има таен договор около сделката за ЧЕЗ

Продавачът осигурява финансирането, Върбакова не лъже, че е крайният купувач, каза вицепремиерът

Валери Симеонов: Има таен договор около сделката за ЧЕЗ

Цялостното изкупуване на българските активи на "ЧЕЗ Груп" от държавата е връщане към социализма и болшевизма. Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси и демографската политика Валери Симеонов пред БНТ в сряда.

По думите му сделката за ЧЕЗ е стратегическа и засяга много потребители, а интересите им трябва да бъдат защитени. Затова "Обединени патриоти" внася законодателни промени, с които енергийният регулатор да има контрол върху сделки с акции на лицензирани от него енергийни компании. Така, освен че ще се обхване неприключилата все още сделка за активите на ЧЕЗ, но ще се избегнат подобни скандали в бъдеще.

"Цялостното изкупуване си е връщане към социализма и към болшевизма бих казал. Естествено, че това може да го предложи само една партия като БСП. Не може да има изкупуване на 100%, защото това означава да се върнем към времената преди 10 ноември 1989 г. и още веднъж да почнем да си доказваме, че държавата не винаги е най-добрият стопанин", каза Симеонов.

"Нашата позиция е, че не трябва държавата да участва директно в управлението, а по-скоро в контрола. Това, което трябва да се направи в закона, който сега подготвяме в "Обединени патриоти", е да има контрол върху такива сделки, върху бъдещи сделки с имущество – ето това ни трябва на нас като държавно присъствие в ЧЕЗ", допълни вицепремиерът.

В същото време Валери Симеонов разясни защо от 6-7 кандидата за българските им активи "ЧЕЗ Груп" са избрали Гинка Върбакова, а не някой друг. По думите му причината е, че чешката компания е гарантирала на няколко големи банки, че могат да финансират Върбакова.

"С един скрит, таен договор, ЧЕЗ гарантират на банките, че сделката е печеливша с баланса на дружеството, от което се вижда, че има много печалби. Печалбите позволяват кредита да се връща десетки години", каза Симеонов.

Затова по думите му основните действащи лица при осигуряването на кредита не са семейство Върбакови, а е чешката компания. "ЧЕЗ си осигурява банката, осигурява си един купувач, който е проверен и лоялен", каза Симеонов.

Върбакова е проверена и лоялна, защото се познава с един от най-големите клиенти на ЧЕЗ в Чехия е Зденек Земек. Това е крупен металургичен магнат, един от най-богатите хора на Чехия, каза Симеонов. Той обясни, че Земек е имал 10 години бизнес с Върбакова и съпруга ѝ във фотоволтаични паркове. Дал им 80% от парите, за да направят осем ВЕИ парка. Семейство Върбакови му ги върнали и така вече има изградено доверие, има и поръчител, разясни Симеонов.

"Като има поръчител, чехите му се доверяват, защото са в близки отношения с него. Така в крайна сметка имат един сигурен, проверен партньор в България. Имат от друга страна банки, които са готови да дадат реални кредити, гарантирани от ЧЕЗ, и това им е достатъчно, за да направят сделката", каза вицепремиерът по икономическите въпроси.

"С други думи във своите изказвания и интервюта Върбакова не лъже. Тя казва, че има осигурени сериозни международни банкови институции – тя не лъже. Второ, тя казва – аз съм крайният купувач. И тука не лъже. Реално е така, но затаява или пък от съвсем търговски причини, тя не казва, че тези банкови институции ги осигурява ЧЕЗ", опита се да разсее съмненията около сделката Симеонов.

Той въобще не коментира трите офшорни компании, които се появиха във финансирането на сделката в публикация във вестника на чешкия премиер.

"Не трябва толкова да се вторачваме и да истерясваме, камо ли да се стига до такива водевилни протести, каквито се опитват да правят политическите чалгажджии от БСП", призова Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?