Валери Симеонов към ГЕРБ: Или само 6 секции в Турция, или ще преговаряме с БСП

Валери Симеонов

Съпредседателят на "Обединени патриоти" постави първи ултиматум към ГЕРБ още преди да са започнали преговорите за формиране на правителство след изборите на 26 март. Едното условие е за ограничаване на избирателните секции в Турция до 6, а другото – да не се въвежда чист мажоритарен вот, както обещаха ГЕРБ в предизборната си програма. Симеонов коментира в понеделник следобед пред бТВ, че националистическото обединение (НФСБ, ВМРО, "Атака") е готово да преговаря за правителство и с БСП, чийто лидер Корнелия Нинова изрази такава готовност, ако ГЕРБ се провали.

От думите му стана ясно, че коалицията "Обединени патриоти" ще преговаря с всички български партии, но има теми, по които няма да допуснат никакви компромиси и една от тях е ограничаването на вота от Турция.

"С г-н Цветанов добре работихме в 43-ото Народно събрание, но зависи. По принцип сме се разбрали да се видим и да говорим малко по-подробно", каза Симеонов.

Той уточни, че всичко зависи от преговорите и съгласуване на програмите и припомни, че в 43-ото НС тези преговори са отнели около месец.

По думите му програмите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ОП) имали общи черти, но и разминавания, които могат да се превърнат в "непреодолимо препятствие". Такова е изискването на ОП за преработка на Изборния кодекс, която да не допуска отварянето на повече от 6 секции в Турция и такива да има само в дипломатическите мисии.

"Виждали ли сте как ентусиазирано гласуват в Турция, как без да разбират какво правят, променят мандатите в Народното събрание?", запита председателят на НФСБ.

Според сегашния Изборен кодекс, ревизиран от миналия парламент по настояване на тогавашния "Патриотичен фронт", избирателните секции в Турция бяха ограничени до 35.

Симеонов се обяви и против въвеждането на мажоритарен вот, защото според него той ще осигури "безкрайна служебна победа за ГЕРБ".

ГЕРБ обещаха да се съобразят с проведения през ноември референдум на "Шоуто на Слави", в който над 2 млн. избиратели поискаха чист мажоритарен вот.

"Това гласуване беше по инерция, когато на хората им бутат още една бюлетина в ръцете", коментира Валери Симеонов.

Във връзка с отвореното писмо на Слави Трифонов, който заплашва с протести, ако парламентът не превърне резултатите от допитването в закон, Симеонов заяви:"Ау, страшно ме уплашихте! (…) Той (Слави Трифонов -бел.ред.), ако имаше кураж да измери и да провери своето влияние над електората, можеше да се яви като самостоятелна политическа партия или кандидат за президент".

Валери Симеонов изтъкна, че ОП имат съвпадения във вижданията и с БСП, като там единомислието е по всички основни пунктове, включително и за ограничаването на социалните помощи за "паразитните етноси". Това си проличало още в края на миналия парламент, когато БСП провеждаше консултации преди да върне мандата.

Запитан възможна ли е съвместна работа с партия "Воля" на Веселин Марешки, който вече заяви готовност за това, лидерът на НФСБ каза: "Не знам каква му е идеологическата платформа". Той припомни, че по рано Марешки е отказвал да преговаря с него.

"Хората затова са ходили избори, да формират Народно събрание и това Народно събрание да формира правителство. Не е добре да минаваме от избори в избори. Ако с ГЕРБ не се получи, започваме разговори с Корнелия Нинова", каза Симеонов. И допълни, че няма да преговарят само с ДПС: "С антибългарски, обгърнали се с омраза и неприязън партии, небългарски партии, няма да имаме нищо общо. ДПС са 4-та сила вече. С малко, но е факт".

Той допусна, че този път "Патриотите" може да имат и министри в правителството.

Симеонов повтори, че не е доволен от изборния резултат на ОП. Но е доволен от това, че са успели да върнат 2/3 от рейсовете, които идват от Турция.

По думите му организираната от тях блокада на българо-турската граница дни преди вота е дала позитивен резултат.

"Изследванията един ден по-късно показаха 80% на българските граждани за тази акция, аз се гордея с това, което направихме", каза той.

Валери Симеонов отбеляза и личния си принос, запечатан от камерите: "Аз съм избутал не само тази възрастна баба, която беше изключително нагла, а и още десетина човека заедно с моите приятели. Почти един рейс избутахме обратно преди да се намесят службите".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?