Валери Симеонов откри конспирация за вето над Изборния кодекс

"Една и съща група овряква общественото пространство"

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

Бунтовете на българите в чужбина срещу приетите рестриктивни текстове за гласуване зад граница в Изборния кодекс, всъщност били активно мероприятие на президента Росен Плевнелиев, който така "подгрявал", за да наложи вето над закона. До това заключение достигна в четвъртък лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

В стила на управлението на бившия премиер Пламен Орешарски депутатът "уличи", че зад недоволството срещу него стояли "Протестна мрежа", президентът и кръгът "Капитал".

В ефира на Нова телевизия Симеонов обясни, че тези, които протестират срещу отношението му към българите в чужбина, не представлявали тази общност.

Той размаха пред камерите листове със справки за всички, които били срещу него

"Една и съща група овряква общественото пространство", заяви Симеонов. Според него президентът по този начин си подготвя активно мероприятие, за да наложи вето на промените в Изборния кодекс.

Силвия Атипова (една от протестиращите – бел.ред) има няколко модни магазина в София и в Лондон, а Елена Хамбарджиева живее в Лондон (всъщност в Ню Йорк - бел.ред.) и никой не ѝ пречи да гласува, заяви лидерът на НФСБ. Димитър Иванов от Цюрих също. Общото между тримата било, че пишели статии в "Капитал", а някои и на сайта на "Протестна мрежа".

"Нямат право да се представят и да говорят от името на всички българи в чужбина", смята Симеонов. 

Протестите срещу неговите изказвания пък се изпращали от електронна поща на човек, който изнасял платки за бойлери и климатици в Турция. Не живеещите в Турция, а някакъв Иво от Горна баня, който има бизнес там, протестира, обясни Симеонов.

А на въпрос на водещите за събраните срещу промените в Изборния кодекс 6000 подписа отговори: "Много лесно е да се съберат подписи за каквато и да е кауза и такъв пример е глупотевината на Слави Трифонов с неговия референдум с измислените въпроси".

В защита на репликата си "Стига с тази демокрация" политикът си послужи с аритметика: "В Турция в една секция гласуват по 1500-1600 човека, а в Сан Франциско по 40, в Сакраменто по 20-30. Не ни трябва такава демокрация, при която Турция ни залива с фалшиви гласове и протоколи от 136 секции".

Симеонов пропусна обяснения за другата си фраза срещу българите зад граница "Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници". Повтори обаче, че не ни трябва такава демокрация с "врякащи протестъри".

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?