Вальо Топлото окончателно излиза от ареста

Вальо Топлото окончателно излиза от ареста

Софийският апелативен съд потвърди освобождаването на Валентин Димитров - Вальо Топлото от следствения арест. Бившият шеф на “Топлофикация-София”,  който е зад решетките от единадесет месеца и срещу когото са повдигнати няколко обвинения, ще излезе на свобода срещу гаранция от 20 хил. лв. Това реши на първа инстанция Софийският градски съд миналия понеделнки - ден след евроизборите, а в петък апелативните магистрати отсякоха, че Димитров може да се върне сред потребителите на топлоенергия веднага, след като плати гаранцията си.

Адвокатът му Марин Марковски заяви, че Димитров е развивал успешен бизнес, бил е представител на “Адидас” и ще намери десет приятели, които да му дадат по две хиляди лева, за да събере 20-те хиляди.

Малко по-късно стана известно, че паричната гаранция е внесена и още същия ден Димитров напуска ареста.

След края на заседанието, проведено при закрити врата, адвокат Марковски каза, че според съда не е налице обосновано предположение за извършване на престъпление от Димитров. Магистратите също така са приели, че на свобода той няма да се укрие. Освен това за пореден път са счели, че няма никакви доказателства, поддържащи обвиненията срещу Димитров за пране на пари. По делото има голямо количество документация и запорирано имущество на обвиняемия, така че няма никаква опасност за правосъдието и следствието, ако той бъде освободен, обясни Марковски.

Димитров е заявил пред съда, че 80% от написаното по вестниците, че той източвал “Топлофикация”, е невярно. Това се доказвало и от обстоятелството, че след ареста му сметките за парно не са намалели, а дори скочили.

Според прокуратурата “изпраните” от Димитров пари са дошли именно от източването на общинско-държавното дружество. Такива обвинения обаче не са му повдигани. По българското законодателство, за да се постанови осъдителна присъда за пране на пари, първо трябва да се докаже престъплението, от което те са придобити. 

След края на съдебното заседание наблюдаващият прокурор по делото “Топлофикация” Божидар Джамбазов изказа опасенията си, че вън от килията   бившият директор на столичното парно може да извърши престъпление.

При такъв голям финансов интерес и престъпления за над 10 млн. лева вероятността някой да извърши друго престъпление или да прикрие следи е много голяма, коментира Джамбазов пред БТА.

Очаква се до края на юни в съда да бъдат внесени поне два обвинителни акта по делото "Топлофикация".

След петъчното решение на апелативния съд, с което и последният “заключен” по делата за  “Топлофикация” излезе на свобода, българското обвинение не разполага с нито един арестант по т.нар. знакови дела за “висока” корупция и организирана престъпност. След повече от година с арестантския си статут се разделиха и другите топ обвиняеми -  братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. Официално те се болни и трябва да се лекуват при домашни условия.

За дни бяха освободени задържаните за източването на програма САПАРД бизнесмени, сред които президентският спонсор Людмил Стойков.

Вероятно затова преди произнасянето на апелативния съд за мярката на  Валентин Димитров, главният прокурор Велчев апелира към медиите да не правят прибързани оценки. “Дали едно дело е провал или не, се разбира не с коментарите по медиите и не с това каква е мярката за неотклонение на един или друг човек, а с окончателния съдебен акт – с присъда”, посочи Велчев.

Споделяне

Още от България