Външният министър поиска Македония да прекрати ”антибългарската кампания”

снимка БГНЕС

Македония трябва да прекрати антибългарската кампания, която създава безкраен дискомфорт на общественото мнение у нас, заяви в събота пред ”Дарик” министърът на външните работи Николай Младенов. По думите му едва след това ще оттегли възраженията си пред европейското членство на съседната държава.

Младенов настоя да се спазва подписаната през 1999 г. декларация между двете страни. "Политиката на македонското правителство е отстъпление от този документ", каза той.

Министърът заяви, че развитието на отношенията зависи изцяло от Скопие. "Повече от година сме им казали какво очакваме - не сме видели резултати", заяви той и добави, че има видими сигнали, че антибългарската кампания е част от правителствената политика.

Според Младенов България е съгласна с приемането на Турция в ЕС. "Преговорите вървят сложно - има фактически огромни части от турското законодателство, които трябва да се приравнят към европейските стандарти", посочи той.

Външният министър припомни обаче, че настроението в някой страни членки на ЕС е за спиране на разширението. Той даде за пример в тази посока решението за Черна гора да получи статут за преговори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?