Никола Попоски отговорил на Николай Младенов

Македония приветства българската идея за договор за добросъседство

Николай Младенов и Никола Попоски

Министърът на външните работи на Македония Никола Попоски е изпратил писмо до своя български колега Николай Младенов, в което го поздравява за предложението за повдигане на договорената рамка от декларация за добросъседство на ниво договор за добросъседски отношения и сътрудничество, съобщава излизащият в Скопие вестник "Дневник", позовавайки се на македонското външно министерство.

За тази цел веднага бихме пристъпили към формиране на съвместна работна група. Пожелавам на българските и македонските представители да се срещнат в най-кратък срок, пише Попоски, предлагайки тази работна група да синтезира целите и дейностите в една обща рамка или пътеводител. Подобен опит е изключително позитивен и би бил най-добро потвърждение за поддържането на близки, приятелски и искрени отношения между двете съседни страни, посочил Попоски..

"Утрински весник" пише на същата тема в материал, който е озаглавен "Скопие и София ще градят общо европейско бъдеще".

"Република Македония високо цени подкрепата, която Република България постоянно ѝ дава от нейната независимост до днес, а в този контекст и подкрепата за процеса на разширяване на ЕС. Трайна цел на Македония е заедно с България да градят общо бъдеще  в европейските и евроатлантическите структури, което на двата близки народа ще даде възможност за благосъстояние, просперитет и мир". Това се казвало в отговора на македонския външен министър Никола Попоски до неговия български колега Николай Младенов след писмото, в което Младенов предложи три мерки, с които би се осигурила българска подкрепа за евроинтеграцията на Македония.

България официално постави три условия на Македония, за да подкрепи членството ѝ в Европейския съюз в края на ноември, когато външният министър Николай Младенов в писмо до македонския си колега заяви, че София предлага подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждането на съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области и създаването на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

"Ако се гарантира изпълнението на така предложените споразумения, това ще осигури подкрепата на България за интеграция на Република Македония в ЕС", посочи Николай Младенов в писмото.

Българското правителство втвърди тона към Скопие през последните месеци, като обяви, че е възможно да не подкрепи през декември Македония за получаване на дата за преговори с ЕС. Възможно е решението да бъде оставено в ръцете на депутатите. Те ще трябва да се произнесат по цялостен документ за отношенията със съседите, който според Николай Младенов трябва да определи "червените линии" на взаимоотношенията ни със Скопие.

Младенов предлага споразумението да се базира върху договореното в декларацията, подписана от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски през 1999 година.

Младенов пише до Попоски, че двустранните отношения през последните пет години не са на ниво, подходящо за две толкова близки и взаимосвързани страни.

Според него налице е последователното засилване на анти-български действия и реторика в Македония, "имащи за цел да подчертаят това, което ни разделя, а не това, което винаги ни е обединявало". Той отбелязва, че расте броят на сигналите за дискриминация срещу граждани, които са запазили българското си самосъзнание, а опитите на българската страна да намери начин за съвместно честване на богатото ни културно-историческо наследство не получават подкрепа в Скопие.

"Подобна политика на разделение отразява една отдавна отминала епоха и принадлежи твърдо към миналото. Наше морално, историческо и политическо задължение е да преобърнем съществуващите негативни тенденции, за да се приближи вашата страна до желаното членство в ЕС,” писа още Младенов.

След като България даде да се разбере, подкрепата ѝ за еврочленството на Македония няма да е безусловна, Скопие идентифицира София като втора пречка пред членството си в ЕС след ветото на Гърция. Преговорите за членството на страната в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Атина, която не приема името на Македония, тъй като това е названието на нейна северна провинция.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?