Борисов и Груевски се обявиха в Скопие за развитие на диалога

Борисов и Груевски се обявиха в Скопие за развитие на диалога

Министър-председателите Бойко Борисов и Никола Груевски се обявиха за развитие на политическия диалог и активизиране на срещите на високо равнище между България и Македония, съобщи пресцентърът на българското правителство. В неделя Борисов бе в Скопие, където проведе работна среща с македонския си колега.

Според официалното съобщение двамата обсъдили теми, свързани с постигането на бъдещ напредък по отношение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и инициативи от взаимен интерес.

Те изразили желанието си за задълбочаване на отношенията между България и Македония и подчертали необходимостта от развитие и активизиране на двустранните връзки във всички области от взаимен интерес.

Било постигнато съгласие, че всички предизвикателства трябва да се преодоляват в духа на европейските ценности. Двамата поели ангажимент за развитие на политическия диалог и активизиране на срещите на високо равнище и изразили мнение, че добросъседството трябва да се надгражда, посредством реални действия.

Според тях Балканският регион трябва да бъде интегриран в европейските и евроатлантическите структури, като подкрепата от съседите в този процес е от съществено значение.

Правителствените ръководители на България и Македония изразиха мнение, че провеждането на съвместно заседание на двата кабинета е в интерес и от необходимост и за двете страни. Това ще даде възможност да се поставят основите за още по-задълбочено сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и инфраструктурата.

Министър-председателите изразиха надежда, че в настоящото тримесечие и в по-дългосрочен план ще се активизира сътрудничеството и ще се засили взаимното доверие, чрез реализацията на конкретни проекти в областта на образованието, културата, икономиката, евроинтеграцията, здравеопазването, инфраструктурата, енергетиката, транспорта и околната среда, се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?