Скопие отхвърли българските искания за добросъседски договор

Никола Попоски: Омразата към Македония носи краткотрайна политическа полза, но е стратегически погрешна

Никола Попоски

Македонският външен министър Никола Попоски официално отклони искането на България да бъде подписан договор за добросъседство между двете държави.

 

"Моята лична позиция е, че не е необходим, че добросъседство не се създава на хартия, а с конкретни жестове и мисля, че между България и Македония има много добра основа да има отлични отношения. Дали ще има договор, е въпрос на факта, че от българска страна беше наложено това като изключителна необходимост. Лично смятам, че е по-добре да няма договор, отколкото да има договор, който ще създава допълнителни проблеми", заяви Попоски в интервю за БНР.

 

След като в първите три години от мандата си правителството на Бойко Борисов поддържаше евроинтеграцията на Македония, в решителния за нея момент отказа подкрепа за начало на преговорите за членство в ЕС. Официално на Македония бяха поставени три условия: подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания. Идеята на България е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски.

 

"Искрено да ви кажа, че по-голямата част от македонските граждани бяха изненадани, когато чуха, че Република България е решила да ни блокира по пътя за започване на преговорите с ЕС. Беше много изненадващо, в отрицателен смисъл. Гражданите на Македония виждат в България страна-партньор, която вече е част от ЕС и НАТО, с която имат много открита комуникация, много открито сътрудничество, много мои съграждани пътуват всекидневно в България и се чувстват положително и добре дошли, в противен случай няма да правят това. Смятам, че всички български граждани, които идват в Македония имат същото чувство. Поради тази причина, решението на България беше доста учудващо и прието негативно, особено заради факта, че България нямаше никаква нужда от представяне на подобна позиция, защото Македония вече пета година е доста ефективно блокирана от страна на Република Гърция", заяви Попоски.

 

Той коментира, че е от взаимен интерес България да подкрепи евроинтеграцията на Скопие и даването на Скопие на дата за започване на преговори с ЕС. Очаква се през юни Съветът на ЕС да разгледа отново въпроса.

 

"Аз съм убеден, че Македония няма никакъв интерес и никакъв мотив да има каквато и да било конфликтна релация в Република България. Мисля, че точно обратното – нашият стратегически интерес е да имаме отлични отношения с България и България може да има огромна полза от създаване на позитивен климат към Македония, от изпращане от страна на политиците на положителни послания, които ще инициират гражданите още повече да сътрудничат в бъдеще. С това - България да израсне в една страна-лидер в европейските и евроатлантическите интеграции, след своето членство в ЕС", посочи Попоски.

 

Преди ден Европейската комисия посочи в пролетния доклад за Македония, че реформите в страната продължават, въпреки политическото напрежение. Според ЕК се наблюдава напредък по почти всички поставени цели. Отношенията със съседите се запазиха добри, бяха предприети стъпки в двустранните отношения с България и с Гърция, пише в доклада.

 

"Не смятам, че е някакъв дългосрочен български интерес да се създава омраза към Македония, въз основа на отрицателни политически изявления, които може да имат отражения в общественото мнение в България. Това може да даде някаква краткотрайна политическа полза, но е стратегически погрешно", коментира Попоски.

 

Той заяви, че очаква България наистина да успее да води една европейска политика в процеса на интеграция, да използва факта, че е член на НАТО и ЕС и да помогне останалите страни от региона час по-скоро да се включат в това семейство.

 

Попоски коментира още, че процесът на искане на български паспорт от македонци е единствено и основно свързан с икономически причини.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?