Външният министър Никола Попоски:

България няма да спечели, ако пречи на европейската интеграция на Македония

Марин Райков: Паметници на български герои в Скопие потвърждават, че сме братя

Никола Попоски

Македонският външен министър Никола Попоски заяви, че не очаква България да попречи за европейската интеграция на Македония, защото няма да спечели нищо от негативна позиция по този въпрос.

"Миналото не трябва да бъде пречка за развитието на бъдещето. Би било много жалко, ако България играе роля на пречка за европейската интеграция на Македония, като се има предвид, че тя е страна от последната вълна на разширяване на съюза и има огромни придобивки от членството си", посочи Попоски пред радио "Дойче веле".

 

Той коментира, че се надява всички проекти и инициативи, които вече са започнати, да бъдат реализирани докрай.

 

"Искаме и занапред да имаме качествено подобряване и колкото може повече контакти, включително и на политическо равнище, и смятаме, че това е отражение на отличните отношения, които съществуват между обикновените хора и бизнесмените от двете страни. Целта ни е да оставим зад себе си всички изкуствено създадени проблеми, които мотивираха определени блокади в отношенията между Македония и България", каза македонският външен министър, цитиран от БТА.

 

В същото време служебният премиер Марин Райков коментира, че "със славяните в Македония сме братя, споделяме обща историческа памет, имаме споделени езикови традиции".

 

"Самият факт, че днес се строят в центъра на Скопие толкова много паметници на видни български национални герои потвърждава това нещо. Това което искаме е тази обща история да не ни разделя. Това, че в миналото сме били толкова близки се дължи на факта, че сме били едно. Важно е да можем заедно да седнем на една маса, да можем да честваме заедно общата си история", заяви Райков пред бТВ и добави, че ще направи опит в тази посока, но дали ще е успешен не зависи само от него.

 

След като в първите три години от мандата си правителството на Бойко Борисов поддържаше евроинтеграцията на Македония, в решителния за нея момент отказа подкрепа за начало на преговорите за членство в ЕС.

 

Официално на Македония бяха поставени три условия: подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

 

Идеята на България е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от Иван Костов и Любчо Георгиевски.

 

Все още не е ясно дали този договор ще бъде подписан, като от Скопие идват разнопосочни сигнали.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани