Ред писма, ред разправии

Скопие търси засилена комуникация с българските власти след заплахата за вето

Бойко Борисов: Македония да строи пътища, а не паметници

Никола Попоски

Официалните власти в Скопие продължават да търсят разговори със София, след като България обяви, че може да се присъедини към Гърция и да блокира европейската интеграция на Македония заради "антибългарската кампания". В същото време обаче македонските медии продължават в своя стил да отговарят на българските заплахи, отговаряйки на "мачото на българизма" Божидар Димитров и позовавайки се на анонимни европейски дипломати, че с ветото за Македония България иска да отвлече вниманието от своите проблеми.


Външният министър Никола Попоски заяви, че Македония и България са постигнали  определено съгласие около тезата, че историята трябва да бъде оставена на историците. И в отговор на коментарите на българския си колега Николай Младенов, че трябва да се променят учебниците по история, предлага съвместна комисия от историци и експертна група за българските паметници в Македония, съобщи в. "Дневник", цитиран от БТА.

Според "Утрински весник" Попоски е на мнение, че "увеличена комуникация на министерско или на което и да било друго политическо ниво може само да повиши нивото на доверие и възможностите за още по-голямо сътрудничество между съседните държави".

"Когато говорим за добросъседство, първото, за което си мислим, е искреността, откритостта, откритата комуникация. Конкретно това би трябвало да се отнася и до Република Македония и до Република България. Смятам, че засилената комуникация може само да увеличи нивото на доверие и да увеличи възможностите за още по-голямо сътрудничество в бъдеще", казва Попоски, цитиран от "Утрински весник".

Николай Младенов отхвърлил покана за посещение в Скопие

Изданието, цитирано от агенция "Фокус", коментира обаче, че "мачото на българизма Божидар Димитров твърди, че историята не може да се остави на историците, защото у нас такива няма".

"Ред писма, ред разправии - това са събитията в отношенията между Македония и България, след като македонските държавни ръководители получиха задача - да изгладят отношенията със съседите и през декември страната да получи решение за започване на преговорите с ЕС", пише вестникът.

Изданието посочва още, че България не вярва в добрата воля на Македония и това може да се заключи от изявлението на българския външен министър Николай Младенов, който, според вестника, открито е отхвърлил поканата на македонския си колега Никола Попоски за посещение в Македония, изтъквайки, че достатъчно са говорили, сега са необходими дела.

По неофициална информация от българското външно министерство обаче няма официална покана за визита на Младенов в Скопие.

Вестник "Вечер" пък се позовава на неназовани европейски дипломати, според които "с ветото за Македония България иска да отвлече вниманието от своите проблеми".

Европейски дипломати, пожелали анонимност, заявиха, че заплахите за вето от страна на България са потвърждение на спекулациите, че е възможна блокада за получаване на дата за преговори на Македония за членство в ЕС на срещата на върха през декември.

Преговорите за членството на Македония в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония. Скопие обяви независимост през 1991 г. и веднага влезе в спор за своето име с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.

Външният министър Николай Младенов обяви обаче, че София също може да не подкрепи Македония за получаване на дата за преговори с ЕС. Последва посещение на еврокомисаря по разширяване Щефан Фюле в София, по време на което втвърдяването на тона от българска страна продължи.

Гърция вече не е сама

На този фон македонските медии цитират във вторник интервю на премиера Бойко Борисов за гръцкото издание "Етнос", в което той обяснява, че, "ако искаме да имаме кавги на Балканите, да се хванем за Александър Македонски, за Симеон, за Гоце Делчев и да започнем кавгите".

"Имаме хиляди извинения за караници", заявил Борисов пред "Етнос".

"На Балканите ние всички сме националисти. Всеки казва, че е най-големият, най-умният. Мога да кажа какво бих правил, ако бях премиер на Македония. Бих оставил историята на историците и бих започнал да правя инфраструктурни проекти, магистрали, да развивам отношенията със съседите си. Аз предпочитам да си оправят улиците вместо да творят паметници и филми. След две години ние ще имаме магистрала от Солун до София.", казал още Борисов.

Предварително условие за получаване на зелена светлина от България за членство в ЕС било да се решат проблемите по европейски начин, с уважаване на историята и мненията на другите.

"Ако си член на НАТО и на Ес трябва да уважаваш историята на другите и тяхната гледна точка. За да получи подкрепата ни, правителството в Скопие трябва да си промени маниерите. Това е нашето условие, за да подкрепим Македния за ЕС", добавил още Борисов.

Изданието коментира, че изявлението на българския премиер Бойко Борисов е особено важно за Гърция, защото тя вече няма да бъде сама, а ще има още една страна-съсед на Македония, която се страхува от националистическите претенции на властите в Скопие.

Спокойният тон на българското правителство по отношение на провокации на Скопие, характерен за целия мандат на ГЕРБ, бе нарушен през последните месеци. Премиерът Борисов обяви, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, а външният министър Николай Младенов заговори, че планира "конструктивно настъпление" на Балканите. Младенов обяви, че се подготвя и доклад с "червените линии" и принципи в отношенията със съседните страни. 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?