Атина и София заедно срещу Скопие: Бойко Борисов се скара на Македония от Гърция

Адонис Самарас и Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се "скара" за пореден път на Македония, като този път използва за плацдарм Гърция, където се проведе съвместно заседание на двете правителства.

Доскоро основната пречка пред евроатлантическата интеграция на Скопие бе спорът за името с Гърция, но от скоро към Атина се присъедини и София, заради "антибългарската кампания".

"България и Гърция категорично подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в ЕС и НАТО, но само при стриктно спазване на принципите на добросъседство", заявиха премиерите Борисов и Андонис Самарас.

Самарас посочи, че и двете страни са съгласни с решението на Брюксел да не даде на Македония дата за преговори, а през март да представи нов доклад какво е постигнала Македония в три области - реформите, спора за името с Гърция и добросъседските отношения. Едва тогава да се прецени дали Европейският съвет да даде дата за начало на преговорите.

"Ясни и категорични сме - точката за добросъседство е много важна", посочи Борисов в Атина.

Двамата премиери са се обединили около позицията, че само при спазване на правилата за диалог и добросъседство държавите кандидатки ще получат подкрепа.

Борисов се съсредоточи основно върху македонския филм "Трето полувреме", който разказва за футболния отбор Македония (Скопие), участвал между 1941 и 1944 година в Държавното първенство по футбол в Царство България. Борбата на футболния отбор е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори.

"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300 – 400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора.

Защо не ги спасят? Има толкова богати държави", посочи Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

България спасява 48 000 евреи, но не успява да спре депортирането на 11 000 евреи от придадените към България по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия. Организацията на евреите в България "Шалом" има политическо становище, че депортацията на евреите от Тракия, Македония и Пирот е исторически факт, който без съмнение е извършен от българската пронацистка власт.

Българското правителство втвърди тона към Македония през последните месеци, като постави официално три условия, за да подкрепи членството ѝ в Европейския съюз. Условията бяха приети от Скопие. Става въпрос за подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Въпреки това България се нареди сред страните, които не подкрепиха Македония за даването на дата за начало на преговорите, като официално обяви, че иска да види и дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?