ЕК ще следи Македония за добросъседство и спора за името, преди да даде дата за преговори

Плевнелиев: България протяга ръка към Македония

ЕК ще следи Македония за добросъседство и спора за името, преди да даде дата за преговори

Европейската комисия ще представи нов доклад какво е постигнала Македония в три области - реформите, спора за името с Гърция и добросъседските отношения, решиха външните министри на страните членки на ЕС във вторник късно вечерта. От този доклад ще зависи дали през март Европейският съвет ще даде дата за начало на преговорите.

 

Министрите не се споразумяха за определяне на дата за начало на преговорите с Македония. България беше сред страните, които се обявиха “против” - заради натрупаните двустранни проблеми и зачестилите провокации от македонска страна. Българската позиция бе, че на този етап трябва да се обсъди даването на дата, но за ново разглеждане на темата. В крайна сметка тази позиция беше отразена в общото решение.

 

Комисарят по разширяването Щефан Фюле коментира, че все още има шанс Македония да започне преговори за европейско членство през юни догодина, както предложи Европейската комисия. Според Щефан Фюле в кратки срокове може да бъде намерено решение.

 

"Българският външен министър повтори тук позитивните си предложения към македонския си колега, а аз знам, че Скопие се отнася положително към идеята за диалог по тях", каза Фюле.

 

Въпреки че Скопие на получи дата за започване на преговори, решението е "съществен пробив", след като години наред Гърция блокираше всякакъв напредък по въпроса заради спора за името на страната, каза Фюле.

 

"Както и досега Скопие ще продължи да поддържа добросъседски отношения"

 

Македонското външно министерство коментира, че реформите за приближаване към ЕС ще продължат със същото засилено темпо, въпреки че страната не получи дата за започване на преговори.

 

"Министерството уважава факта, че Съветът на ЕС потвърди и приветства напредъка на Македония в прокарването на реформите. Усилията, които положиха правителството и всички държавни институции за постигане на целите на предприсъединителния диалог на високо равнище, са признати", се посочва в изявление на Външното министерство, цитирано от скопския в."Дневник".

 

Македония заявява, че както и досега ще продължи да поддържа добросъседски отношения и да се ангажира в търсене на решение по спора за името с Гърция под покровителството на ООН.

 

"Интензивните и конкретните усилия, които полага Македония за развитието на добросъседски отношения, са отчетени и признати във всички досегашни доклади на Европейската комисия, а са отразени своеобразно и в последните заключения на Съвета. Постоянното подобряване на добросъседските отношения остава искрена и съществена грижа на Република Македония", се казва в съобщението.

 

Плевнелиев: България протяга ръка към Македония

 

Президентът Росен Плевнелиев заяви от своя страна, че уважава решението на Съвета на министрите по отношение на ситуацията с Македония и го определя като "мъдро и солидарно, защото посочва проблемите и се вслушва в мненията на всяка една от държавите-членки на ЕС".

 

"България протяга ръка към Македония в името на една обща цел и аз вярвам, че взетите решения ще бъдат правилни", каза още държавният глава.

 

Според Николай Младенов решението на външните министри означава европейско наблюдение върху проблемите на добросъседството между България и Македония. Той посочи, че двете страни трябва да изградят солидна правна рамка на двустранните си отношения на базата на декларацията от 1999 година, както и да създадат механизми за сътрудничество в ключови сфери, сред които са и историческото и културното наследство.

 

"Българската подкрепа отново ще е факт, когато властите в Скопие докажат воля и решимост да спазват постигнатите договорености", каза Младенов.

 

Сърбия и Косово оценени за започнатите преговори

 

Европейската комисия трябва да представи през пролетта доклад за напредъка и на Белград и Прищина. Министрите обещаха да оценят докладите на ЕК преди 30 юни, когато ще е приключило следващото председателство на съюза.

 

Сърбия и Косово бяха похвалени за подновените си двустранни преговори. Фюле нарече сръбското правителство "смело" и каза, че "този път няма разминаване между думи и дела". И двете страни бяха насърчени "да продължат и да активизират" усилията си за нормализиране на отношенията.

 

Сърбия иска да стане член на ЕС, а Косово се стреми да сключи споразумение за асоцииране, въпреки че пет от страните членки не признават Косово за независима държава, отбелязва ДПА.

 

За Турция министрите казаха, че тя остава "ключов партньор" на Съюза, но със съжаление отбелязаха липсата на "съществен напредък за пълно изпълнение на политическите критерии" и на нормализиране на отношенията ѝ с Кипър.

 

Босна бе порицана за липсата на напредък по европейската ѝ програма и за използването в страната на "език, водещ до разединение".

 

Черна гора и Исландия бяха окуражени да продължават по поетия път.

 

В Албания изборите догодина ще бъдат "решаващ тест за гладкото функциониране на демократичните институции", заявиха министрите и поискаха от ЕК да докладва, веднага щом бъде постигнат "необходимия напредък" за получаване на статут на кандидат.

 

Разширяването продължава да е от ключово значение за политиката на ЕС, заявиха министрите в общата си декларация, приета на срещата. Във време, в което ЕС се сблъсква с големи предизвикателства, процесът на разширяване продължава да укрепва мира, демокрацията и стабилността в Европа, се посочва в документа.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани