Медиите в Скопие

София поема кормилото за спиране на Македония по пътя й към ЕС

"Гърция остави българите до водят нейната битка"

София поема кормилото за спиране на Македония по пътя й към ЕС

"София поема кормилото за спиране на Македония по пътя ѝ към ЕС" и "България свърши работата на гърците", пише в сряда проправителственият вестник "Вечер" от Скопие. За разлика от българската кройка за условна дата за страната, вчера Австрия, Унгария, Великобритания и още 11 държави активно се обявиха за незабавно започване на преговорите /на Македония за присъединяване към ЕС/, а Кипър поиска разширяването на ЕС да не спира. Медиите и властите в Гърция пък действаха дипломатично в сянка и оставиха София да води тяхната битка, пише "Вечер", цитиран от БТА.

България се изяви в лидерската роля за спиране на македонските евроинтеграции, продължава вестникът. Вчера, докато в Брюксел се взимаше важно решение за европейското бъдеще на Македония, София се мобилизира максимално, за да осигури страните, които ни подкрепят, да не издействат определянето на дата за започване на преговори с ЕС. Българското държавно ръководство се срещна в София, за да потвърди българската позиция по този въпрос, а външният министър Николай Младенов я представи в Брюксел. България подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения, заявиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, припомня вестникът.

Президентът и премиерът се съгласиха, че перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и "маркетингови кампании", а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония, цитира вестникът кабинета на българския президент.

"Вечер" цитира и изявлението на външния министър Николай Младенов вчера в Брюксел, че България има интерес Македония винаги да върви напред, но въз основа на критерии и искания, които трябва да изпълнят всички, които искат да станат част от ЕС.

Според македонските вестници българската позиция може да се тълкува като послание, че София подкрепя определянето на дата, на която след това да се определи дата за начало на преговорите.

Официална Атина не излезе с окончателно становище за определянето на дата за започване на преговори на Македония с ЕС. Преди това обаче говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас подчерта, че "Гърция няма да позволи Скопие да започне преговори за присъединяване с ЕС преди да се намери взаимно приемливо решение на спора за името".

"Вечер" цитира данните от най-новата анкета за мнението на българите за членството на Македония в ЕС. Под заглавие "Антимакедонска кампания в София" вестникът съобщава, че само осем процента от българите смятат, че Македония трябва да получи дата за преговори без никакви условия. 44 процента заявяват, че Македония трябва да получи подкрепа, ако прекрати антибългарската кампания, а 18 процента са категорично против членството на Македония в ЕС.

Скопският "Дневник" на свой ред пише, че "България не чете писмото от Македония". След отговора на външния министър Никола Попоски на писмото на българския му колега Николай Младенов, който бе оценен като положителен, крайно безпринципно е да се обявява блокада, пише вестникът, цитирайки мнения на експерти.

"Македонската позиция е конструктивна, а намерението на София в съобщението не е добронамерено", казват тези експерти, според които очевидно в България имало хора, на които може би конструктивността не им е изгодна. Професор Владимир Ортаковски обаче заяви, че в реакцията на българския президент и премиер се казва, че няма да посочат дата за преговори, което не е същото като блокада. "Тълкувам това като още един натиск от София да издействат по-благоприятна за тях добросъседска политика. Ние реагирахме по съответния начин на българските предложения, но България прояви синдрома на елитния клуб на ЕС", каза Ортаковски.

"Ако има причини за нараснало недоверие в България към някои политики на Македония, това трябва внимателно да бъде разгледано от наша страна. Доколкото ми е известно, в декларацията, на която се позовават българите, нито една от страните не е задължена с нещо повече на другата, и в предотвратяването на неприятелската пропаганда, и в постъпките, с които се нарушават добросъседските отношения", каза бившият посланик на Македония в България Георги Спасов, коментирйки защо България се реши на такава стъпка въпреки положителните становища на Македония в отговор на предложенията в писмото на Младенов, пише "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?