"България изкопа гроба на Македония"

Плевнелиев и Борисов решиха България да не подкрепи Македония за ЕС

Николай Младенов очаква да се стигне до общо европейско решение за Скопие

Сн. БГНЕС

България ще бъде сред държавите, които няма да подкрепят Македония за получаване на конкретна дата за започване на преговори с Европейския съюз (ЕС). Българската позиция е била обсъдена на среща между президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Въпросът все още не е бил разглеждан от парламента, въпреки че от външно министерството на няколко пъти посочиха, че ще искат и позиция на депутатите.

Темата ще бъде във фокуса на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък. Към момента няма съгласие в рамките на ЕС по въпроса. Предложението на Европейската комисия е Македония да започне преговорите през юни догодина, а решение на спора с Гърция за името да се търси паралелно на ранния им етап. Това предложение се подкрепя от 14 страни-членки начело с Австрия, които смятат, че ако няма видима европерспектива, Македония ще се върне назад в развитието си.

Жельо Желев: Това е грешка

"Това е грешка, така не се прави". Така първият български демократично избран президент д-р Желю Желев коментира българската позиция за Македония.

Според него по този начин страната ни се смъква до нивото на Гърция, която блокира Македония за НАТО и ЕС единствено заради името.

"Това не значи, че трябва да подминаваме, когато по адрес на България се говорят лъжи и измислици от страна на управляващите в Македони. Но това е друго, а подкрепата на Македония за еврочленство е и българска отговорност", посочи Желев пред БГНЕС.


България обяви официално своите резерви към членството на Македония в ЕС, които се дължат на антибългарската кампания и кражбите на история. Тези притеснения обаче не се отчетени в предложението на ЕК. България иска спрямо Македония да има изискване и за добросъседски отношения и иска да бъде определена дата, но за ново обсъждане на въпроса.

Франция също е внесла свой проект без дата и е била подкрепена от Германия.

Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Според Плевнелиев и Борисов перспективата за еврочленство ще се отключи "не чрез пропаганда и "маркетингови кампании”, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония".

"България изкопа гроба на Македония", така македонската телевизия Канал 5 коментира българската позиция.

"Гърция все пак намери съюзници, за да блокира преговорите с Македония. България и Франция застанаха зад гръцките тези - Македония първо трябва да си оправи отношенията със съседите и след това да влиза в преговори с Брюксел", посочи телевизията.

В същото време обаче външният министър Николай Младенов заяви, че очаква ЕС да "има решение, което да посочи пътя, който Македония трябва да извърви, за да премине стъпка напред към присъединяването си".

Преди началото на заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси в Брюксел Младенов посочи, че няма промяна в българската позиция по отношение на Македония и отбеляза, че "чуваемостта на Европейската комисия и на останалите държави в ЕС към българската гледна точка по този въпрос се е повишила чувствително през последните месеци".

"За България е важно това, за което говорихме през последните месеци и за което настояваме от години, да видим като резултат - акцент върху добросъседските отношения с нашата страна, прекратяване на антибългарската кампания и това постоянно заяждане, което нашето общество трябва да търпи от страна на нашите съседи. Това по никакъв начин не благоприятства развитието на двете страни и не е в духа на европейските ценности", допълни министърът, цитиран от БТА.

Решението за даване на дата за членство се взима с пълен консенсус.

"За да има Македония българската подкрепа, тя трябва да докаже, че е готова да изпълни всички критерии, включително за добросъседски отношения", заяви Младенов.

Българското правителство втвърди тона към Македония през последните месеци, като постави официално три условия, за да подкрепи членството ѝ в Европейския съюз. Условията бяха приети от Скопие в края на миналата седмица. Става въпрос за подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

"Надявам се преговорите ни по договора да започнат през следващата седмица", заяви Младенов във вторник.

Според него по отношение на Македония има и други проблеми, които трябва да бъдат отчетени, сред които сложният баланс на отношенията между различните етнически групи в обществото.

За Сърбия той отбеляза, че е много важно да бъде даден политически сигнал, не само за подкрепа, а и за да бъде насърчен напредъкът на Белград и на Прищина, защото и двете страни през последните месеци са положили много големи усилия в диалога помежду си и това трябва да бъде отбелязано от ЕС.

Сърбия има голям напредък в подготовката си за започване на преговори с Общността, коментира Младенов.

Критериите са ясни, еднакви за всички и с тях компромис не може да бъде правен, но предвид специфичната ситуация на Сърбия и на Косово, трябва да излъчим много ясен сигнал на политическа подкрепа и към двете страни, за да покажем, че европейската им перспектива е валидна, заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?