Външно не се надява на поправка в закона за американските военнослужещи

Шансовете внесената по инициатива на България поправка в закона за американските военнослужещи да мине през Конгреса и Сената на САЩ са минимални. Надеждите ни да получим 20-те млн. долара военна помощ са свързани най-вече с правото на американския президент и да ни изключи от обсега на закона.

Това стана ясно след днешното заседание на външната комисия към парламента, на която министърът на външните работи Соломон Паси резюмира пред депутатите основните моменти в казуса с Международния наказателен съд, хода на процеса в Либия и инцидентите с българи в Македония.

След него Паси окачестви като "много добър ход" инициативата на посланичката ни във Вашингтон Елена Поптодорова за внасянето на поправка в закона, според която новопоканените в Алианса страни да бъдат третирани като пълноправните членове на НАТО и да бъдат изключени от обсега на действие на нормативния акт. В същото време обаче Паси предупреди: "Не трябва да си правим предварително илюзии, никой не може да оцени какви са шансовете за приемане на такава поправка. Във всички случаи това не е единственият механизъм, с който можем да действаме". По думите му не може да се предскаже какво ще направи американският президент.

Паси заяви още, че на този етап страната ни не възнамерява да подписва двустранно споразумение със САЩ и че позицията ни по въпроса не се е променила след вчерашната среща на върха между САЩ и ЕС. Въпреки нашите надежди, на нея спорещите страни не постигнаха абсолютно никакъв напредък в обсега на имунитета, на който биха могли да разчитат американските граждани.

Според източници от МВнР шансовете поправката в закона да мине били действително минимални и основните ни надежди се свързвали именно с решението на президента на САЩ. Отделните звена в неговата администрация били на различно мнение по въпроса и надеждите ни били да надделеят тези, които лобират България и останалите поканени да получат военната помощ и да бъдат изключени от обсега на закона. В тази насока действал например Държавният департамент. Представители на Пентагона обаче били против.

Срокът, в който трябва да сключим двустранно споразумение със САЩ изтича на 1 юли. Очаква се около тази дата да се произнесе и американският президент.

При припомняне, че ако дотогава не сключим споразумение и няма решение на Буш, военната помощ от 20 млн. долара може да бъде спряна, Паси заяви: "До този момент няма такова решение. Този въпрос се отнася за страни, които не са членки на НАТО, ние очакваме да станем членове на НАТО след близо 10 месеца, така че след това този въпрос съвсем ще престане да стои, а междувременно търсим вариант за решаването му". Той заяви още, че според приетата и с нашия глас преди две седмици резолюция на Съвета за сигурност на ООН, изключваща от юрисдикцията на Международния наказателен съд военнослужещите в международни мисии, отлага с една година решаването на казуса. "Надяваме се в този период САЩ и ЕС да постигнат споразумение, достатъчно приемливо и за двете страни", обясни той.

Дори и Буш да вземе решение в наша полза, според хора от външно министерство, преговорите със САЩ за сключване на двустранно споразумение ще продължат, защото от американска страна настоявали въпросът да бъде изрично уреден.

На заседанието на комисията Соломон Паси отново повторил пред депутатите тезата, че ако бяхме избързали и бяхме сключили споразумение със САЩ по-рано, в Солун е нямало да получим 2004 г. като крайна дата за приключване на преговорите. Той казал още, че трябва да "устискаме" 10 месеца, докато станем членове на НАТО, обясниха депутати.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?