Ваньо Танов: Няма шанс митниците да се преместят в Русе

сн. БГНЕС

Няма шанс на този етап Агенция ”Митници” да се премести в Русе, защото няма материална база и го няма нужния анализ да покаже какво се случва след това преместване, заяви във вторник пред Нова телевизия шефът на институцията Ваньо Танов.

Идеята за разпращането на отделни звена от централна държавна администрация в провинцията бе лансирана от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков през миналата година. Докато Дянков все още подкрепя тези планове, то Борисов започна да говори, че няма пари за това.

”Всички подкрепяме тази политика за децентрализация, но това е много сериозен въпрос и подлежи на сериозен анализ. По този въпрос трябва да има политически консенсус. Решението трябва да се вземе в Народното събрание с дългосрочна перспектива, за да се знае през коя година какво се случва", обясни Ваньо Танов.

Директорът на агенцията съобщи още, че митничарите са събрали близо 500 млн. лева приходи повече за първите 8 месеца е събрала АМ в сравнение с миналата година. Той допълни, че има и преизпълнение на плана за тази година от близо 120 млн. лева. Той каза, че това преизпълнение е гаранция, че каквото и да се случва в останалите 3 месеца до края на годината, няма риск за бюджета на митниците.

”Преизпълнението идва от всички пера – 80 млн. повече има ръст, например, при акциза за цигари”, каза Танов.

По темата за корупцията в митниците, Танов подчерта, че тя чувствително е намаляла.

"За последните 2 години около 800 служители са освободени. Бях поел като ангажимент, че лица с прякори няма да има в агенцията, това се случи. Повече от 600 млади хора са назначени, аз вярвам в тях, че няма да се подадат на корупционен натиск. За мен корупцията ще се изразява в единични случаи оттук нататък", каза Танов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?