Ваньо Танов оглави Агенция "Митници"

Ваньо Танов оглави Агенция "Митници"

Бившият директор на ГДБОП и генерал от резерва Ваньо Танов е новият шеф на Агенция "Митници". Той встъпи в длъжност тази сутрин, съобщи в четвъртък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, чието ведомство отговаря за митниците. Танов смени на поста дъргогодишния митнически служител Христо Кулишев, който бе начело на агенцията в последната година, след като скандали принудиха Асен Асенов да се оттегли.

Буквално часове преди назначението на Танов в ръководството на Националната агенция за приходите влезе и нов зам.-директор, който ще отговаря за данъчните измами - Тошко Тодоров.

Премиерът Бойко Борисов е възложил на Танов пет спешни задачи: спиране на контрабандата, повишаване на събираемостта на акцизи, откритост и прозрачност в работата, работа с неправителствените организации и пълна проверка на публикации в медиите за нередности и нарушения в митниците, информира министър Дянков.

Той уточни, че кандидатурата на Танов за шеф на митниците била лично негова, а Борисов я одобрил предния ден. Източници от финансовото министерство обаче твърдят, че Дянков няма картбланш от Борисов да кадрува в митниците и НАП и че Танов е личен избор на премиера.

Ваньо Танов стана директор на ГДБОП през 2005 г. по предложение на тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков, като скокът в йерархията му се определяше като забележителен, защото преди това бе шеф на РДВР - Русе.

Отношенията между двамата обаче се обтегнаха и Танов бе освободен от поста през лятото на 2007 г., след което влезе в политиката, като се кандидатира за кмет на Русе от името на ГЕРБ, но загуби изборите и стана общински съветник.

Напускайки ГДБОП през 2007 г., Танов каза, че "има чадър над сивата икономика" и организираната престъпност е функция на корупцията във "високите етажи". Неговата оценка беше, че най-тежко се работи в секторите за разкриване на икономически престъпления, стокова и акцизна контрабанда, тъй като интересите там били най-големи.

В същото време обаче тогава той направи друга изненадваща оценка – че по линия на наркотиците не се засягат интереси и там ще се работи.

При представянето му като шеф на митниците в четвъртък той отказа да каже по-конкретно кои лица от високите етажи на властта са държали чадър над сивата икономика. Не се ангажира и с коментар знае ли кои са "хората с прякори" в митниците, известни като покровители на определени схеми, но заяви, че те нямат място в агенцията.

Ваньо Танов каза още, че е рано да съобщава кои ще са заместниците му, но неофициално се говори, че това ще са хора от митническата система.

По повод на съмненията, че не е компетентен да оглави митническата администрация, тъй като цялата му 22-годишна кариера до 2007 г. е в системата на МВР, Танов заяви, че от работата си в ГДБОП е добре запознат със схемите на контрабандата и лицата, които я осъществяват.

Докато той бе шеф на антимафиотите, бе осветена голяма схема за контрабанден внос на китайски стоки. Последва безпрецедентен арест на високопоставен митнически служител – Снежина Ангелова, ръководител на митницата в Горубляне, през която минава най-големият поток на стоковата контрабанда. Хората на Танов активно работеха срещу контрабандата на горива. В акция по тази линия пострада фирмата "Инса ойл" на Георги Самуилов.

За провал на Танов се смята акцията срещу бившия шеф на БЧК Христо Григоров, обвинен в крупни злоупотреби, които не се доказаха. Танов изпадна в недоразумение с предишния си началник Румен Петков и след като му изпрати сигнал срещу турския бизнесмен Суди Озкан, който кандидатства за лиценз за хазартна дейност в България, а лицензът е бил одобрен от шефа на политическия кабинет на вътрешния министър.

През 2008 г. Танов, заедно с бившия депутат от ДСБ Атанас Атанасов, стана основен фактор да излязат наяве редица компрометиращи факти около Румен Петков, което в крайна сметка доведе до оставката на бившия вътрешен министър.

Очакванията Танов да бъде възнаграден с висок пост в МВР при новия министър Цветан Цветанов не се оправдаха, но най-вероятно идеята е Цветанов и Борисов да имат доверен човек в митниците, за да се реализират по-крупни удари срещу контрабандата съвместно с МВР.

За бъдещите си отношения с частната британска консултантска фирма "Краун Ейджънтс" Танов каза, че се познава с много нейни експерти, и дори е ходил по тяхна линия във Великобритания.

Компанията консултира митниците от времето на кабинета "Скаскобургготски", а от влизането на страната в ЕС е консултант на финансовото министерство и НАП. Дейността на експертите от "Краун" е полезна и договорът им, който изтича след 9 месеца, се очаква да бъде удължен, стана ясно от изявлението на министър Дянков в подкрепа на думите на Танов.

Споделяне

Още по темата

Още от България