Дянков: Едва 15% от продавания алкохол в България е "на светло"

Дянков: Едва 15% от продавания алкохол в България е "на светло"

Под 15% от продавания алкохол в България е легален, съобщи финансовият министър Симеон Дянков, който в четвъртък вечерта се срещна с представители на бизнеса в Пловдив. Това е вторият град след Русе от обиколката на новия министър в областните данъчни и митнически администрации.

Ако успеем да изкараме на светло поне 35% от нелегалния алкохол, това вече означава 300 милиона допълнителни акцизи и ДДС, подчерта Дянков, като допълни, че такива изчисления вече се правят и за горивата, текстила и други сектори.

И митниците признават неохотно за сив сектор в алкохола

Скандалните числа за размера на сивия сектор в алкохолния бизнес, изнесени от министъра, се разминават с официалните данни, които Агенция "Митници" му е предоставила за събираните акцизи при тези стоки.

Според данните, през първото шестмесечие на годината събираемостта на акцизите върху високоалкохолните напитки е спаднала с 33.2%, или в хазната са влезли 20 млн. лв. по-малко от миналата година. В анализа си митниците признават, че "има спад във физическите обеми облаган алкохол", защото акцизната ставка не се е променила. А няма никакви данни потреблението на спиртни напитки в страната да е намаляло.

От данните обаче се разбира, че митниците нямат информация колко реално е произведеният, внесен и реализиран в страната алкохол. Това досега не можеше да бъде засечено заради липсата на пряка връзка между информационните масиви на НАП и митниците.

Седем фирми формират 68.4% от приходите от акцизи от спиртни напитки. Водеща е "Винпром Пещера" АД (с дял от 26.6 %), "СИС Индъстрийс" ООД (10.6%), "Черноморско злато"АД (8.8 %), "Захарни заводи"АД (7.1% ), "Авенди" ООД (6.5%), "Перно Рикар България ЕООД" АД (4.7 %) и "Евроетил" АД (4.1%). От тези играчи трябва да се очакват и най-големите приходи от акцизи.

Впрочем и бившият зам.-министър на финансите в предишното правителство Георги Кадиев нееднократно алармираше за сериозния срив в продажбата на акцизни бандероли, а антимафиотите провеждаха акции с разбиване на складове с алкохол с фалшиви бандероли. До по-сериозни разкрития или съдебни дела обаче така и не се стигна.

Преди седмица в Русе министър Дянков обяви, че има огромна разлика между потреблението на горива и събираните акцизи. Според изнесените от него данни спадът в икономиката е около 30%, а спадът в приходите от акцизи от горива е около два пъти. Това говори, че огромно количество горива, необложени с акциз, отиват на бензиностанциите. Според данните на митниците за първото шестмесечие на годината спадът в приходите от акцизи спрямо предната година е едва 11.4%. Допирната точка между официалните данни и разчетите на министъра може да е във факта, че ако има укриване на акцизи, то не е започнало вчера, а продължава години.

300 млн. лв. невърнат ДДС блокирала държавата

Пред бизнеса в Пловдив финансовият министър обеща, че ще бъде удържано предизборното обещание на ГЕРБ да бъде спазван срокът за възстановяване на ДДС до един месец.

Държавата е злоупотребявала с бизнеса, като е нарушавала законовите разпоредби за срока за връщане на ДДС на фирмите и е задържала сумите за възстановяване, каза Дянков. В закона ясно е казано, че ДДС се възстановява до един месец, ако няма съмнения, и до 4 месеца при ревизии. Практиката досега е била фирмите да получават парите си от ДДС за 6-7 месеца. Така държавата е блокирала 300 млн. лв. невърнат ДДС, което е явно закононарушение, обясни още Дянков.

Той отказа коментар дали има данни за източване на ДДС от служители на финансовото министерство, като поясни, че на негово подчинение са 15 хиляди души.

Дянков уволни пловдивските данъчни

Министърът съобщи в петък, че е освободил от длъжност скандалните пловдивски данъчни началници Николай Брънчев – шеф на ТД на НАП, и Георги Търновалийски – директор на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението". Търновалийски оглави отговорната дирекция, след като дотогавашната началничка Менда Стоянова бе избрана за депутат от ГЕРБ.

Като причина за уволненията министърът изтъкна факта, че от встъпването му в длъжност при него са постъпили много сигнали и жалби за лошо отношение към клиентите. Министърът не отговори на въпроса дали двамата освободени началници са замесени в схеми за източване на ДДС.

Той съобщи още, че в момента тече конкурс за назначаване постоянен директор на НАП – Пловдив. Дотогава постът временно се заема от Сергей Миронов, досегашния заместник на Брънчев, а на мястото на Търновалийски е назначен заместникът му Георги Арнаудов.

Търновалийски е известен в Пловдив като човек на свързания с БСП едър бизнесмен Георги Гергов. Той е бил счетоводител в една от основните му фирми, а след като Гергов стана изпълнителен директор на Международния пловдивски панаир и след това и негов мажоритарен собственик, в управата на панаира влезе и съпругата на Търновалийски.

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви по-рано тази година, че Търновалийски е покровителствал източването на ДДС от фирми на Гергов за милиони левове. Назначена проверка на доходите му обаче не показа нарушения.

По време на посещението си в Пловдив Дянков е придружаван от новия шеф на митниците Ваньо Танов, от директора на НАП Красимир Стефанов и местни депутати от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес