И акцизът на алкохола се вдига

И акцизът на алкохола се вдига

Комисията по бюджет и финанси в парламента одобри увеличение на акциза на твърдия алкохол от следващата година. Това стана по време на второ четене на промените в Закона за акцизите.

Така от следващата година с нов по-висок акциз ще се облагат цигарите, токът за промишлени нужди и, ако бъде прието и новото предложение, гласувано от комисията в четвъртък, и алкохолът.

В предложението за промените, които бяха одобрени на първо четене от парламента, не бе предвидено вдигането на акциза на спиртните напитки, макар че финансовият министър Симеон Дянков се бе изказал в подкрепа на такава мярка с мотива, че вдигането на алкохолния акциз с 15% би донесло допълнително в хазната около 60 млн. лв. Той остави "отворен" въпросът за увеличението, като прехвърли на депутатите отговорността да приемат тази мярка.

Предложението за новия акциз на алкохола бе внесено от депутата от Синята коалиция Кирчо Димитров. Той поиска сегашният акциз от 1100 лева на 1000 литра чист алкохол да се увеличи на 1250 лв. Не бе прието предложението на РЗС акцизът да стане 1500 лева на 1000 литра.

Ако предложението мине и в пленарната зала, бутилка от 700 мл. 40-градусова ракия ще поскъпне само от акциза със 72 стотинки. В той е 3.80 лева.

Акцизът върху домашната ракия над 30 литра става 625 лева на хиляда литра от сегашните 550 лева.

Депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев не подкрепи предложението и изрази съмнение, че то ще мине в пленарната зала. За разлика от него зам.-финансовият министър Владислав Горанов одобри мярката и допусна, че залата ще я приеме.

Не бе прието вдигане на акциза на бирата, както настояваше РЗС. Депутати от партията на Яне Янев искаха бирата да се облага с 2.20 лева на хиляда литра при сегашните 1.50 лв.

Орешарски: Акцизът върху алкохола се събира най-трудно

Бившият финансов министър Пламен Орешарски обясни, че от гледна точка на приходната част на бюджета увеличеният акциз на алкохола няма да доведе до повече приходи, защото той се събирал най-трудно.

Според данните на митниците събраният акциз върху спиртните напитки от началото на годината е с 40% по-малко от миналата година, въпреки че продажбите на алкохол в търговската мрежа не са намалели, дори обратното, са се увеличили по данни на националната статистика. Това означава, че производството на алкохол в огромната си част е в сивия сектор.

Според анализи на митниците има добре работещи схеми за укриване на акцизи на алкохола, които включват както използване на фалшиви бандероли, печатани в чужбина, така и мрежи от нелегални спиртоварни. Масово на заведенията в курортите се продава и алкохол не в бутилки, а в бидони, тоест без акциз.

Що се отнася до облагането на домашната ракия от селските казани, събраният акциз е направо символичен и разходите по събирането му се оказват по-големи от приходите.

В същата посока се изказа и председателят на Лозаро-винарската камара (ЛВК) Пламен Моллов, който е бивш депутат от НДСВ. Според него не е разумно вдигането на акциза на алкохола, защото повишената ставка нямало да увеличи събираемостта.

Според Моллов спадът в приходите от акцизи се дължал на нелегалното производство.

Депутатите от комисията одобриха и повишаването на акциза на цигарите средно със 76 евро на хиляда къса. това ще доведе до средно увеличение на цената на зигарите с около 1.00-1.20 лева, като по-голямо ще е поскъпването на евтините цигари и по-малко - на по-скъпите. Това ще е резултат от променените пропорции на двете съставки на акциза - специфичния и адвалорния (пропорционалния) акциз, които депутатите одобриха, като измениха внесените предложения на Министерството на финансите в посока увеличаване на специфичния акциз и съответно намаляване на адвалорния.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?