Вечният плач за "Булгартабак" беляза дебата за вдигането на цигарения акциз

Вечният плач за "Булгартабак" беляза дебата за вдигането на цигарения акциз

Вечната тема за съдбата на "Булгартабак" и как холдингът се тласка съзнателно към гибел беляза дебата в парламента върху промените в Закона за акцизите и данъчните складове. В сряда депутатите приеха на първо четене измененията, най-същественото от които е вдигането на акциза върху цигарите на 76 евро на хиляда къса от сегашните 53 евро.

При всяко увеличение на акциза върху цигарите в последните години се повдига въпросът какво ще стане с българската тютюнева промишленост. Обикновено доминира риториката от страна на ДПС, че Булгартабак се тласка към фалит, че се поставя в неконкурентни условия и пазарът му се стеснява за сметка на вноса и главно на контрабандния дял.

В същото време приватизацията на холдинга, която периодично излиза на дневен ред, бива блокирана заради различни икономически и политически интереси. Сегашното правителство също обяви продажбата на холдинга за свой приоритет и дори сложи нереалистичния срок до края на годината тя да се извърши.

И в сряда същата риторика придружи обсъждането на предложените от правителството нови акцизни ставки.

Депутатът Алиосман Имамов от ДПС заяви от трибуната, че предложението за увеличение на акциза на цигарите има антипротекционистичен характер по отношение на производството на цигари в България. То е над изискванията на ЕС, каза Имамов и думите му припомниха факта, че от ЕС изискването за минималната цигарена ставка за България от следващата година е било за 63 евро на хиляда къса, а финансовият министър Дянков предложи направо 76 евро. Според Имамов пушачите ще се преориентират от български към чужди марки цигари. Той каза още, че с тази мярка се очаква делът на "Булгартабак" на пазара на тютюневи изделия да спадне под 50%.

Депутатът от ДПС бе подкрепен от Корнелия Нинова от левицата, която няколко години беше в ръководството на тютюневия холдинг. Такова драстично вдигане на акциза ще доведе до увеличение на цените на крайните стоки, ще повиши инфлацията и ще съсипе "Булгартабак", каза тя и допълни, че държавата е абдикирала от своите задължения и е прехвърлила цялата тежест на кризата върху хората.

Мартин Димитров от Синята коалиция заяви, че причината "Булгартабак" да бъде в това състояние е, че предприятието не е било приватизирано. БСП и ДПС имаха изключително благоприятна конюнктура, но не приватизираха дружеството и носят много голяма вина за сегашното му състояние, каза Димитров.

Павел Шопов от "Атака" се включи в дебата с думите, че по време на предишното правителство не е имало нужда акцизът върху цигарите да се вдига, защото не е било нужно да се гони ефект за бюджета и се обяви в подкрепа на сегашното увеличение.

Според гласуваните на първо четене промени акцизът на цигарите се увеличава от сегашните 41 лева за 1000 къса + 40.5% от продажната цена на 74 лева за 1000 къса + 36% от продажната цена.

Предлага се още да бъде въведен минимален общ акциз върху цигарите в размер на 137 лева за 1000 къса, което означава, че акцизът (в двете му съставки специфичен + пропорционален) не може да бъде по-нисък от 137 лева за 1000 къса.

Вдигането на цигарения акциз ще оскъпи най-масовите цигари с около 1.00-1.20 лв.

В проектозакона е предложено още да се увеличат и ставките на акциза за керосина от 565 лева на 600 лева за 1000 литра; за електрическата енергия за стопански нужди - от 1.40 лева за 1 мегаватчас на два лева. И двете увеличения са в съответствие с графика за изравняване на ставките с минималните за ЕС, съгласуван при приемането на страната ни в съюза и на практика няма да окажат влияние върху производствените цени на стоките или услугите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?