Въпросът с АЕЦ "Козлодуй" не е актуален в момента

Въпросът с АЕЦ "Козлодуй" не е актуален в момента

Въпросът с отварянето на блокове от АЕЦ "Козлодуй" не е актуален към момента, защото България продължава да изнася ток, коментира в сряда посланикът на Чехия Мартин Клепетко по време на неформална среща с представители на българските медии по повод чешкото председателство на ЕС.

"Това обаче не означава, че в бъдеще този въпрос няма да стане актуален. Не става въпрос за отварянето на реакторите, а принципно за ядрената енергетика, която не трябва да бъде табу", заяви Клепетко. По думите му Чехия планира да организира серия от срещи по темата за ядрената енергетика. Чешките власти се застъпват за използването на атомната енергия.

Посланикът заяви, че особено важно е в ЕС да се проведе дебата за намирането на алтернативни енергийни източници. По повод кризата с руските газови доставки, Клепетко съобщи, че още в края на ноември европейските държави да имали индикации за проблемите в отношенията между Москва и Киев.

"Никой обаче не беше предвидил че проблемът ще е толкова голям", заяви посланикът, изразявайки съжаление, че и към този момент България и Чехия не получават газ от Русия. Клепетко добави още, че ЕС се намира в криза свързана с институциите на съюза. В този контекст посланикът представи и основното мото на чешкото председателство - "Европа без бариери". "Бариерите са нещо, което е направено изкуствено, много от тях са в психиката на хората", коментира посланикът.

Споделяне

Още от България