Варненската среща ЕС -Турция била нервна, но конструктивна

Бе поет ангажимент за нормализиране на отношенията, твърди Екатерина Захариева

Дворецът в резиденция "Евксиноград", където се проведе срещата ЕС-Турция. Сн. БГНЕС

Ангажимент за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция е бил поет по време на срещата на европейските лидери с турския президент Реджеп Ердоган във Варна, каза  министърът на външните работи Екатерина Захариева. По думите ѝ срещата е преминала в добър тон и двете страни са се уговорили да спазват ангажиментите по вече подписаното споразумение за мигрантите. 

"Ангажиментите, които чухте от ЕК, но и от Турция, което е изключително важно за това, че споразумението трябва да работи и всяка страна да изпълнява ангажиментите си по него", заяви Захариева пред Нова телевизия. 

"Като външен министър ми направи впечатление и финалът на изказването на президента Ердоган. Подчерта регионите, в които има нестабилност и подчерта: "Нека заедно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан. Това е подадена ръка", смята Захариева.

По думите ѝ все още има различия между двете страни, но те могат да се решат по със средствата на дипломацията.

Според Захариева при срещата си с турския президент Реджеп Ердоган премиерът Бойко Борисов е поставил всички висящи между двете страни въпроси. 

"Много е важно, че се разбрахме тази смесена комисия да се състои възможно по-скоро, за да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от много години", каза тя по темата за тракийските бежанци.

Турският вицепремиер не видял промяна на отношението към Анкара

Турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от ДПА, обаче представи друга гледна точка.

"Турция не разглежда срещата във Варна с европейските лидери като знак за промяна на отношението спрямо Анкара. Не мога да видя признаци от срещата на върха, че подходът на Европейския съюз към нашата страна ще стане справедлив", каза Йълдъръм пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Той добави, че преговорният процес на Турция за членство в ЕС е в застой, тъй като не са отваряни нови преговорни глави. 

"Нервна, но конструктивна" 

Според друг член на българското правителство – вицепремиера Томислав Дончев "срещата може би е била нервна, но конструктивна". "Имаше едно трепетно вълнение какво точно се е случило, как точно сме се представили. Ако някой пита каква ни е работата по време на европредседателството – точно това ни е работата", коментира той.

Различията остават, но всички имат амбицията по всички въпроси да тече диалог. Каквито и трудности да има, щом има диалог, има надежда, допълни той. Според него най-лошо е, когато не се говори и се гледа под вежди.

В отговор на въпрос той посочи, че може и да е била нервна срещата, но е била конструктивна.

Единственият проблем между Турция и ЕС, който намери разрешение на срещата в Евксиноград, е, че споразумението за бежанците ще бъде продължено и съюзът ще изплати следващите траншове от 1.2 млрд. евро. Наред с това председателят на Европейския съвет Доналд Туск обобщи след срещата, че решения и компромиси по време на разговорите не са постигнати.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?