ВАС нареди повторно преброяване на бюлетините от референдума

Назначена е комплексна математико-статистическа експертиза

Сн.: БГНЕС

Върховният административен съд допусна повторно преброяване на бюлетините и пликовете за референдума в 44 секции, посочени от инициативния комитет на "Шоуто на Слави". Това става ясно от определение на съда, с което е възобновено делото.

Съдът даде ход на второто дело, заведено срещу решението на ЦИК от 11 ноември, с което се обявяват резултатите от националното допитване. В него участваха над 50 % от имащите право на глас, но 12 000 гласа не стигнаха решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство и орязването на партийната субсидия до един лев на глас да станат задължителни.

Шоуменът Слави Трифонов и сценаристите му, които инициираха референдума, оспорват резултатите на ЦИК и смятат, че недостигащите 12 000 гласа са подадени, но има несъответствия между броя на пликовете и бюлетините.

Съдът остави без разглеждане първата жалба, защото не отговаряше на законовото изискване да е подадена от инициативния комитет, организирал подписката за провеждането на референдума, а бе внесена от комитета, регистриран за агитация в разяснителната кампания с позиции "да" в подкрепа на всички въпроси. Освен това с първата жалба не се оспорва решението на ЦИК за обявяването на резултатите от допитването, а предходно решение, което самостоятелно е необжалваемо.

От "Шоуто на Слави" обаче обжалваха определението на съда за оставяне на жалбата им без разглеждане пред 5-членен състав на ВАС. Затова делото по втората жалба, внесена вече от инициативния комитет, бе спряно, докато приключи производството по първата жалба. След като е премахната пречката пред второто дело, съдът е дал ход и на втората жалба.

Тричленният състав назначава и комплексна математико-статистическа експертиза. Вещите лица трябва да се запознаят с материалите по делото и протоколите на секционните избирателни комисии. Срокът за това е 10 дни.

Съдът задължава Централната избирателна комисия да осигури всички изборни книжа, в това число пликовете и бюлетините от 44-те секционни избирателни комисии. Вещите лица ще имат срок само от две седмици. А до седем дни ЦИК трябва да представи по делото обобщена справка за броя на нарушенията, с които са сезирани всички СИК и РИК по повод референдума.

Цветозар Томов се надява Слави да се извини, когато експертизата бъде готова

Междувременно говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира в профила си във Фейсбук развоя на делото, изразявайки надежда Слави Трифонов публично да се извини за обидите, отправени в шоуто му към ЦИК след провеждането на референдума.

"Изключително доволен съм от решението на ВАС да нареди повторно преброяване на бюлетините и пликовете в 44-те секции, в които са отстранени технически грешки при попълването на протоколите. Надявам се медиите да проявят интерес към резултатите от експертизата. Надявам се също така, ако имат капка човешко достойнство, след като приключи експертизата г-н Трифонов и хората му да се извинят на ЦИК за глупостите и обидите, с които заляха публичното пространство", написа Томов.

Трифонов твърдеше, че е извършена фалшификация с пликовете, защото по закон гласовете на референдума се отчитат само по бюлетините, поставени в пликове. според водещия ЦИК изначално е предвидила 350 000 плика по-малко. Освен това шоуменът обвини комисията в "чудовищна манипулация", защото не включи в избирателната активност 13 792 бюлетини, които не са пуснати с плик в урните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?