Заради две съдебни решения, отменящи актовете на "Кингс Табако"

ВАС окончателно отмени глоби за скандална скрита тв реклама на цигари

Компанията ще прибере над 3500 лева от КЗК, вместо да плати близо 1 млн. лева санкции

ВАС окончателно отмени глоби за скандална скрита тв реклама на цигари

Санкции на "Кингс Тобако", наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за заблуждаващата и скрита реклама на цигарите The King и Merilyn Slims, окончателно са отменени от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Венета Марковска, съобщиха в четвъртък от КЗК.

Първоначално комисията глобява през 2010 г. "Кингс Табако" и собственика на марката "Финансконсулт" съответно с 3 560 лв. и 7 120 лв. за надписа на цигарите по билбордовете "2.80 лв. промоционална цена”. Като акцизна стока цената на тютюневите изделия се определя с наредба на Министерски съвет и не подлежи на промяна. Затова надписът "промоционална" създава погрешна представа у потребителя, че се касае за отбив от цената, беше мотивът на КЗК.

Забраненото показване на качествени характеристики на цигарите и представянето на заблуждаващо атрактивна цена води до нелоялно предимство на един участник на пазара спрямо друг, смята регулаторният орган.

Впоследствие бе наложена и санкция от 333 160 лв. заради реклама на цигарите The King и Merilyn Slims, по явен и скрит начин, чрез клипове на поп-фолк песни в канала Планета ТВ, в противоречие със Закона за тютюневите изделия и Закона за радио и телевизия и забраната за реклама на тютюневи продукти, както и в печатни медии, въпреки забраната за това.

ВАС потвърждава решението на КЗК за прекратяване на нарушенията и налага забрана за излъчване на рекламите. Впоследствие комисията установява, че това изискване не се спазва и налага глоба от 666 320 лв. на "Кингс Табако" и 7 120 лв. на "Финансконсулт".

Решенията на комисията обаче са обжалвани и през лятото на 2011 г. тричленен състав на ВАС потвърждава основанието за налагане на глобите, но ги намалява съответно на 83 290 лв. и 3 560 лв. заради икономическата криза.

Магистратите от тричленката приемат, че от "Кингс Табако" мълчаливо са се съгласили с излъчването на въпросните видеоклипове от септември 2009 г. насам, озаглавени "Мистър Кинг" и "Усещане за Мерилин" и така са извлекли "имуществени облаги от собственото си недобросъвестно поведение".

Втората инстанция обаче взима под внимание възраженията на цигарената фабрика в Пловдив, че дружеството "не е поръчвало, не е участвало в заснемането по какъвто и да е начин и не е заплащало изработването на каквито и да е музикални видеоклипове". Магистратите подчертават и, че има влязло в сила решение на Пловдивския районен съд, което отменя наказанието на фирмата.

Благоприятният развой на делото в полза на "Кингс Табако" се основава и на решение на Софийския административен съд, който е отменил издадено от зам.-министъра на икономиката наказателно постановление за 60 000 лева заради нарушаване на Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ).

"В случая не само, че тричленният състав на ВАС не се е съобразил с така постановените и влезли в сила актове, като е приел обратното, а именно, че са нарушени разпоредбите на ЗТТИ, но не е обсъдил и направените възражения в тази връзка, което е съществено нарушение на административно-производствените правила. Това е достатъчно основание решението на тричленният състав на ВАС да бъде отменено като незаконосъобразно", мотивира се 5-членният състав, председателстван от Марковска.

Представителят на Върховната административна прокуратура също споделя мнението на последната инстанция и заявява, че "видно от обстоятелствата, приети за установени с тези влезли в сила съдебни актове, не може да се приеме еднозначно, че са извършени нарушенията, за които е наложена санкцията от КЗК".

С други думи двете решения на Пловдивския районен и на Софийския административен съд правят невъзможно да се докаже, че от "Кингс Табако" изобщо някога са нарушавали закона с подвеждаща и скрита реклама. Така дружеството в крайна сметка ще прибере от КЗК над 3500 лева за разноски по делото, вместо да плати наложените му няколко глоби.

Споделяне

Още от Бизнес