ВАС прати видеонаблюдението в Съда на ЕС

ВАС прати видеонаблюдението в Съда на ЕС

Върховният административен съд (ВАС) ще отправи запитване до Съда на ЕС по казуса с видеонаблюдението на изборите. Основният въпрос е дали заснемането на броенето на бюлетините е допустимо по европейския Регламент за защита на личните данни (GDPR).

Отговорът на магистратите в Люксембург ще предопредели решението на българските съдии, докато Народното събрание е на път да разреши видеозаснемане директно през Изборния кодекс.

Българският върховни съдии отчитат в своето определение, че членовете на секционните избирателни комисии имат публично качество и изпълняват законово регламентирана, обществена дейност. В този смисъл тяхното заснемане и показване не би трябвало да създава колизия с европейското право.

"Те се регистрират публично, присъстват публично и са достъпни и разпознаваеми за всички гласоподаватели в процеса на гласуване", казва съставът на ВАС.

Точно преди изборния ден Върховният административен съд (ВАС) остави видеонаблюдението на броенето на бюлетините в изборната нощ извън закона, оставяйки без разглеждане искането за спиране на действието на указанията на ЦИК.

До това развитие се стигна, след като ЦИК и Комисията за защита на личните данни направиха всичко по силите си да блокират делото за видеонаблюдението, което бе заведено от "Демократична България".

Управляващите направиха всичко по силите си, за да блокират делото за видеонаблюдението на броенето на бюлетините, въпреки че то беше спечелено на първа инстанция от "Демократична България".

ВАС направи всичко възможно, за да реши делото преди изборите. Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на свой ред дадоха всичко от себе си, за да попречат на бързото произнасяне.

Предложението за отправяне на запитване до Люксембург бе направено от шефа на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Той обясни, че принципно не е против да има видеонаблюдение на изборите, само че това трябва изрично да бъде записано в Изборния кодекс, за да бъде законно.

Споделяне

Още по темата

Още от България