Усмивки под пагон

Вътрешният министър със СРС-поздрав за 1 март

Вътрешният министър със СРС-поздрав за 1 март

Вътрешният министър Валентин Радев избра доста нетрадиционен начин да поздрави последователите си във Фейсбук по случай 1 март.

Демонстрирайки за пореден път необичайното си чувство за хумор, МВР шефът публикува снимка на мартеници, закачени на цъфнало клонче, към която добави поздравление в стихотворна форма, закачливо напомнящо за оперативно-издирвателния ресурс на силовото ведомство.

"С честита Баба Марта, МВР Ви поздравява! Празнувайте и се веселете, но ... не забравяйте, че МВР Ви наблюдава", написа Радев, прибавяйки емотикони, символизиращи следене, подслушване и смях.

Шегата на вътрешния министър вероятно звучи безобидно на партийните му съмишленици, но издава притеснителната му нагласа по отношение на работата със специални разузнавателни средства (СРС) на подчинените му.

Не е тайна, че съдът най-често отхвърля искания именно от МВР за прилагане на СРС-та заради всевъзможни нарушения, включително и защото някои от тях се правят по разследвания на престъпления, за които законът изобщо не предвижда използване на подобни секретни способи.

Тази тема за последно бе засегната на съвместното заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и за контрол на спецслужбите в края на м.г., когато шефът на Бюрото за контрол на СРС-тата Бойко Рашков изнесе множество данни за нарушения при искането на подслушвания. Тогава присъстваше и самият Радев, който не видя нищо притеснително.

Очевидно вътрешният министър предпочита да гледа от забавната страна на въпроса. Дали гражданите попадат под зоркото наблюдение на МВР и през останалата част от годината, от първомартенския поздрав на Валентин Радев обаче не става ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?