Вдигането на тежестите и боксът може да изпаднат от олимпийската програма

Вдигането на тежестите и боксът може да изпаднат от олимпийската програма

Бъдещето на вдигането на тежести и бокса като олимпийски спортове не е гарантирано. Заради скандалите в двата спорта те могат да отпаднат от олимпиадите през 2024 г. и 2028 г. Това съобщи президентът на Международния олимпийски игри (МОК) Томас Бах.

По-критична е ситуацията с щангите, които са разкъсвани от проблеми с допинга. През октомври двете водещи сили вдигането на тежести - Русия и Китай бяха изхвърлениот спорта заедно с още седем страни - Турция, Украйна, Казахстан, Беларус, Молдова, Армения и Азербайджан.

Боксът пък е застрашен заради подозрения в корупция и уреждане на мачове на ръководно ниво. Миналата година започна разследване срещу Световната боксова асоциация (AIBA), което се ръководи от председателя на Етичната комисия на МОК Пакерт Жерар-Запели.

Сред най-сериозни проблеми, които МОК отчита, е назначаването на узбекистанеца Гафур Рахимов за президент и съмненията в манипулиране на мачове по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Рахимов е свързван с организираната престъпност, но въпреки това беше избран за временен президент на Световната боксова асоциация.

"Мястото на вдигането на тежести в програмата на Париж 2024 остава условно. Имаме нужда да видим по-голяма подкрепа от федерациите към международната федерация за една нова и по-сериозна борба с допинга", каза Бах. Той добави, че "МОК си запазва правото да не включи бокса в игрите през 2028 г.".

Бах заяви, че в близко бъдеще електронните спортове няма да станат олимпийски. В събота се провежда форум с участието на ръководителите на МОК, на който се обсъждат всички въпроси с буквата е.Президентът на МОК посочи, че все още няма единомислие дали електронните игри са спорт.

"Моето мнение е, че тези професионални играчи се подготвят и състезават по начин, който може да бъде сравнен с традиционните спортове. Нужни са концентрация, бърза реакция, тактически познания. Те трябва да бъдат силни не само психически, но и физически", продължи Бах.

"Не всички обаче са съгласни с това, а дори да бяха, след това ще изникне нова серия въпроси. Само за професионалисти ли да бъде, или и за тези, които седят на дивана вкъщи, ядат чипс и играят десетина минути на ден? Какъв тип игри да бъдат включени? След това, кой ще бъде нашият партньор - създателите на игрите, организаторите на шампионата, отборите? Кой може да гарантира, че правилата ще се спазват? Без допинг тестове? Те казват, че не са нужни, защото не оказва влияние. Чувал съм това извинение и от други. Ще е необходимо време. Докато не отговорим на всички тези въпроси, няма смисъл да говорим за мястото на електронните спортове в олимпийската програма", коментира Томас Бах.

Споделяне

Още от Спорт