Вече не би трябвало да има формални пречки пред е-правителството

Вързани са над 1300 ведомства в държавната система за пренос на данни

След близо две години единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация, която се ползва и за нуждите на националната сигурност, влезе в редовна експлоатация и формално вече не би трябвало да има пречка за въвеждането на електронното правителство. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС).

По мрежата на държавната и общинска администрация може да се пренасят данни, глас, видео и интернет и към нея вече са вързани над 1300 ведомства, сред които министерства, агенции и общини. Това е 80% от всички държавни и общински структури и вече няма пречка те да обменят данни по между си и така гражданите и бизнеса да не се разкарват за различни документи между тях, обясниха от ИА ЕМИС.

Ефектът от въвеждането на държавната електронна съобщителна мрежа се оценява на около 30.40 млн. лв. по-малко разходи за държавата.

Сигурността на преноса на информация е гарантиран и мрежата вече се ползва от военните, МВР, ДАНС, Министерския съвет.

Единната електронна съобщителна мрежа се създаде чрез обединяване на две мрежи. Едната е националната мрежа на държавната администрация , а другата електронната съобщителна мрежа. Административното и финансовото им интегриране е станало без допълнителни бюджетни средства и увеличаване на числеността на персонала.

След интеграцията на двете мрежи агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" притежава оптична мрежа с обща дължина 5377 км.

С технологичното интегриране на двете мрежи е осигурено изграждането на единна MPLS базирана мрежа за пренос на данни на територията на страната. Тя обхваща 28 областни центрове и 38 местни общински центрове.

Единната електронна съобщителна мрежа предоставя комуникационни услуги за пренос на глас, данни и интернет на държавните и местни учреждения.

Планът за технологичното интегриране на двете мрежи беше приет от правителството през февруари 2011 г. За реализацията му бяха определени 20 месеца и бяха заделени 6.5 млн. лв. от бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?