Велчев хем знае, хем не знае за становището на прокуратурата за "Краун ейджънтс"

Финансовият министър е поискал среща утре с главния прокурор Никола Филчев, за да го пита откъде прокуратурата има договора с "Краун ейджънтс", за да дава становище по него. За утрешната им среща потвърдиха и от пресцентъра на финансовото министерство.

Запитан дали е образувано следствено дело по случая "Краун ейджънтс", министърът отговори отрицателно. Той добави, че не е викан в прокуратурата по този повод.

Днес пред журналисти Велчев се оплете в отговора си познава или не това становище. Става дума за публикуваното в "Труд" становище на прокурорът от Върховна касационна прокуратура Павлина Николова, според която с подписването на договора между министерството на финансите и британската консултантска фирма "Краун ейджънтс" са нарушени 11 нормативни акта на страната.

Първоначално финансовият министър заяви, че не е виждал това становище, въпреки че знаел, че съществува и сигурно бил изпратен и в министерството на финансите. Веднага след това обаче, в отговор на уточняващ въпрос той показа познания по въпросният документ. Попитан дала ли е прокуратурата мнение, че с договора се нарушават български закони, Велчев заяви: "Има мнение, че не е напълно в съзвучие със законите, но това е мнение на юрист, както се получиха и други мнения на юристи. Не е мнение на главния прокурор, а на един от прокурорите".

Велчев заяви още, че министерството на финансите не е изпращало екземпляр от договора с "Краун ейджънтс" за митниците и не е получавал подобно искане от прокуратурата. Финансовият министър се учуди пред журналистите откъде прокуратурата разполага с договора, за да дава мнение по него.

Милен Велчев явно е забравил, че преди повече от месец ОДС официално сезира прокуратурата за договора с "Краун ейджънтс". Документите бяха внесени от депутата Муравей Радев. Сред тях бе и прословутият договор. Мотивите на опозицията да сезира прокуратурата бяха, че договорът нарушава Конституцията и законите за обществените поръчки, за държавния бюджет, за задълженията и договорите и за митниците.

Още тогава депутатът Муравей Радев публично обясни, че той е получил официално копието от договора с "Краун ейджънтс" от финансовото министерство. Първоначално Милен Велчев отказвал на поредицата многократни официални писма от Радев. Същото ставало и с аналогичното искане на Емилия Масларова от Коалиция за България. Накрая, с помощта и на председателя на парламента Огнян Герджиков, двамата народни представители получили копия от договора.

Според днешните думи на Милен Велчев, оттук нататък следва единствено изпълнението на клаузите по него.

На днешна среща с германски финансисти и депутати, една от обсъжданите теми е бил договорът с британските консултанти на митниците, каза още Велчев. Той запознал гостите със становището на министерството и по думите му те останали напълно удовлетворени от това, че "Краун ейджънтс" няма да изпълнява управленски функции, а консултантски.

Днес Велчев заяви още, че не са верни твърденията на бившия зам.финансов министър Пламен Орешарски, че "Краун ейджънтс" дължи на България 600 000 долара. Велчев не аргументира тезата си с обяснението, че с повече информация разполага министерството на икономиката, което е работило по тогавашния проект с английската фирма.

Споделяне

Още от Бизнес