Велчев поиска повече наказани прокурори

Велчев поиска повече наказани прокурори

Главният прокурор Борис Велчев съобщи, че ще разпореди проверка на броя на дисциплинарните наказания, наложени на прокурори за последната година. Това стана преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда.

Велчев допусна, че бройката ще е смущаващо малка на фона на 1600-те работещи в системата на държавното обвинение.

“Според мен има липса на инстинкт за взискателност и известна доза примирение в прокуратурата”, каза Велчев, като допълни, че е притеснен за нейното състояние.

Коментарът на главния прокурор е по повод на последните скандални случаи с главни действащи лица прокурори. Случаите, в които прокурорка от Севлиево влезе в съдебната зала пияна, друг магистрат бе хванат да шофира пиян и отправи заплахи към полицаите, а двама прокурори бяха арестувани заради подкуп, бяха широко отразени от медиите.

“Ако има нещо по-неприятно от това, прокурор да кара пиян, то е прокурор да кара пиян и да заплашва полицай”, каза Велчев.

По случая с пияната прокурорка главният държавен обвинител каза, че вече е разпоредена проверка. Жената засега нямало да бъде отстранена от работа, но Велчев подкрепял искането на административното ръководство на прокурорката тя да бъде предложена на ВСС за уволнение.

По повод инцидента с депутата от “Атака” Борислав Ноев, при който той катастрофира с колата си близо до Варна и при проверка се установи, че е пил, Велчев каза, че Районната прокуратура в Девня се е заела със случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България