Великобритания изпраща изтребители в Румъния заради Русия

НАТО продължава да засилва източния си фланг

Великобритания ще изпрати изтребители в Румъния през следващата година, а САЩ обещаха войски, танкове и артилерия на Полша в най-голямата дислокация на военни сили на Алианса в Източна Европа от времето на Студената война.

Германия, Канада и други съюзници в НАТО обещаха също да изпратят техника в Източна Европа по време на срещата на министрите на отбраната в Брюксел, която завърши късно в сряда, предаде Ройтерс от Брюксел.

По същото време два руски военни кораба, въоръжени с крилати ракети, навлязоха в Балтийско море. А Москва се отказаха от искането си три военни кораба да акостират в испанския анклав Суета в Северна Африка, след като съюзниците от НАТО заявиха, че корабите биха могли да бъдат използвани срещу цивилни в руско-сирийската операция срещу Алепо в Сирия, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни, че около 4000 военни ще бъдат дислоцирани в Балтийските страни и в Източна Европа в отговор на засилването на руското военно присъствие.

Mинистърът на отбраната на Обединеното кралство Майкъл Фалън заяви, че Лондон ще разположи в региона свои танкове и безпилотни самолети поради опасенията на НАТО от Русия.

Все още се обсъжда под каква форма да бъде усилено и присъствието в Черно море, след като Русия анексира незаконно Крим и струпа в региона военна техника.

Британското издание "Телеграф" уточнява, че около 800 британски войници с танкове, бронирани машини и безпилотни самолети ще заминат за Естония напролет.

Източници на изданието от сферата на отбраната посочват, че разполагането на британските сили за срок от шест месеца в местната база Тапа, на около 150 км от границата с Русия, е началото на постоянно военно присъствие на Обединеното кралство на естонска територия.

Контингентът в Естония, чийто личен състав на практика сега ще се увеличи с около 500 души в сравнение с разположените там по-рано през годината британски части, ще представлява най-голямата, дълготрайна дислокация на военни сили на Обединеното кралство в съседна на Русия страна от времето на Студената война, коментира "Телеграф".

"Гардиън" отбелязва, че в рамките на дислокацията ще бъдат задействани самолети "Тайфун" на Кралските военновъздушни сили, които да се включат в охраната на въздушното пространство с цел да бъдат успокоени черноморските съюзници на Великобритания в НАТО.

Това ще бъде и първият път, в който британски самолети биват изпратени да патрулират в румънското небе, коментира изданието.

Вестникът посочва още, че САЩ и Канада също се готвят да изпратят военни сили в Източна Европа, а контингентът на Лондон се очаква да включва пехотни части, оборудвани с бойни машини на пехотата "Уориър", както и подразделение от танкове "Челинджър-2".

"Гардиън" и "Таймс" отбелязват, цитирани от БТА, че планираната дислокация на военни сили на НАТО в Източна Европа като цяло ще бъде най-голямата от времето на Студената война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?