Великобритания откри нови седем центъра за масова ваксинация

Великобритания откри нови седем центъра за масова ваксинация

Седем центъра за масова ваксинация бяха открити във Великобритания, а правителството планира да ваксинира около 15 милиона души до средата на февруари, за да спре вълната от заразявания с новия коронавирус и да започне да отменя ограничителните мерки, предаде Франс прес.

Центровете за ваксинация, създадени в конферентни центрове или стадиони, особено в Лондон и Бирмингам, ще позволят ваксинацията на десетки хиляди всяка седмица, докато здравната служба се готви за "най-лошите седмици на пандемията", предупреди главният здравен лекар Крис Уити.

Великобритания е най-тежко засегнатата от пандемията страна в Европа с над 80 000 жертви и се сблъсква с нов щам на коронавируса, смятан за много по-заразен. Третата карантина беше наложена в началото на месеца. За да излезе от кризата, правителството планира да ваксинира до средата на февруари около 15 милиона души на възраст над 70 години или особено уязвими, гледачите и обитателите на домове за възрастни, или малко под една четвърт от населението. Очаква се днес да бъде публикуван плана за постигане на тази цел.

Освен седемте центъра за ваксинация от началото на кампанията на 8 декември са открити над 1000 пункта за поставяне на ваксини, като медицински цeнтрове. Вече бяха имунизирани около 2 милиона души, които получиха ваксините на BioNtech-Pfizer и AstraZeneca/Оксфордския университет, подчертава правителството. Одобрена беше и трета ваксина, на американската лаборатория Moderna, която ще бъде на разположение от пролетта.

След като през уикенда парковете и плажовете бяха превзети от разхождащите се, властите призоваха населението на спазва въведените ограничения. Крис Уити призова британците да намалят социалните контакти до минимум.

Над 32 000 са хоспитализираните и болниците са на ръба на капацитета си, далеч по-натоварени, отколкото по време на първата вълна миналата пролет. Според британски медии се планира ново засилване на ограниченията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?