Великобритания пита на референдум дали да остане в ЕС

Великобритания пита на референдум дали да остане в ЕС

"Да остане ли Обединеното кралство член на Европейския съюз". Това ще бъде въпросът, на който британците ще трябва да отговорят с "да" или "не" на референдума след две години, съобщи британското правителство, цитирано от Ройтерс.

Подборът на думи е важен, тъй като кампанията на поддръжниците на еврочленството ще може да се води като кампания на положителния отговор "да", което може би ще ѝ даде по-положителен имидж от този на опонентите, отбелязва Ройтерс.

Правителството оповести въпроса, докато се готви да внесе законопроект, който да гарантира, че до края на 2017 г. ще бъде проведен референдум за оставане на страната в Европейския съюз.

Преизбраният премиер Дейвид Камерън пък започва двудневна обиколка в редица европейски столици, търсейки подкрепа за усилията си за реформи в ЕС.

"Дейли телеграф" припомня обвиненията срещу Камерън, че в предишния референдум за оставането на Шотландия в състава на Обединеното кралство, е допуснал отговорът с "да" да остане за шотландските националисти, защото въпросът бе формулиран дали Шотландия трябва да се отцепи. Смята се, че това е засилило позициите на сепаратистите. Сега Камерън, ако успее да предоговори приемливи нови условия за британско членство, ще води позитивна кампания за вот с "да".

Според "Дейли телеграф" фактът, че премиерът Дейвид Камерън иска бързо прокарване на специален закон за референдума за ЕС през парламента, подсказва, че той се кани да организира вота още през идната година. Плановете за такъв закон бяха изложени в речта на кралицата в парламента, с която тя представи програмата на новото еднопартийно правителство на консерваторите след изборите, състояли се в началото на този месец, на които те спечелиха изненадваща победа.

"Дейли телеграф" добавя, че е имало вариант въпросът да бъде в малко по-различен вид: "Смятате ли, че Обединеното кралство трябва да бъде член на Европейския съюз?" От избирателната комисия обаче предупредили, че доста хора в страната фактически не знаят, че тя е член на ЕС и имало "риск от недоразумение".

Вестникът се спира и на предложените в речта на кралицата промени в изборното законодателство, от които става ясно, че около милион британски граждани, които са живели повече от 15 г. извън страната си, няма да имат право да гласуват в предстоящия референдум. Въпросът е много дискусионен, защото се предполага, че голяма част от тях биха подкрепили членството в ЕС.

Вестникът "Гардиън" пък се спира на започващата днес дипломатическа офанзива в Европа на премиера Дейвид Камерън като част от стратегията му да лобира сред лидерите на страните членки относно неговото искане за предоговаряне на условията на британското членство в ЕС. Първата му среща е с холандския премиер Марк Рюте, след което отива в Париж за обяд с френския президент Франсоа Оланд. Утре му предстои среща с полската премиерка Ева Копач, а турнето му ще завърши със среща с германския канцлер Ангела Меркел, която според "Гардиън" е ключов съюзник на Камерън в исканията му за дълбоки реформи в ЕС.

Много яростна статия срещу тези промени има в друг британски всекидневник - "Индипендънт" . Авторът задава логичен въпрос: защо моите баба и дядо, преселили се преди над 60 г. във Великобритания от Италия и вложили десетки години труд в икономическия просперитет на страната и отгледали тук деца и внуци, които са британци по рождение и паспорт, няма да имат право да гласуват за еврочленството, само защото не са сменили гражданството си. В същото време преселници от страни от бившата Британска общност от далечни краища на света, получили само преди 1 г. британски паспорти, ще могат да решават за еврочленството на референдума.

Авторът в "Индипендънт" вижда в тези мерки "дългата ръка" не евроскептиците сред торите, които ще се опитат по такъв нечестен начин да си осигурят победа в референдума.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?