Великобритания ще глоби Фейсбук с 565 000 евро заради Кеймбридж Аналитика

Мрежата ще генерира достатъчно приходи, за да си плати глобата за 7 минути, пише Файненшъл таймс

Великобритания ще глоби Фейсбук с 565 000 евро заради Кеймбридж Аналитика

Британският регулатор за защита на данните обяви в сряда, че ще глоби Фейсбук с 500 000 паунда (565 000 евро) заради скандала с аналитичната компания Кеймбридж Аналитика, предадоха световните агенции.

Британската фирма е обвинена, че е събирала и използвала без съгласие личните данни на потребителите на социалната мрежа, като това е било правено с политически цели, а именно президентските избори в САЩ през ноември 2016 г. да бъдат спечелени от Доналд Тръмп и британците да гласуват за излизане на страната им от ЕС на референдума през юни същата година.

Британският регулаторен орган започна разследване по случая, засегнал около 87 милиона потребители на Фейсбук.

Социалната мрежа призна, че е знаела още от 2015 г., че лични данни на потребителите са стигали до Кембридж Аналитика.

Глобата ще бъде наложена заради нарушение на британския закон за защита на личните данни.

Фейсбук разполага с възможности за реакция, преди да бъде взето окончателно решение по въпроса. Компанията има 28 дни да оспори разкритията и санкцията.

Ерин Иган, отговарящ за въпросите, свързани с личните данни във Фейсбук, каза, че компанията проучва изводите на британския регулатор и ще отговори в скоро време.

"За около 7 минути Фейсбук ще генерира приходи, достатъчни, за да си плати глобата", пресметна Файненшъл таймс.

Според изданието обаче по-големият проблем са самите разкрития на британския орган, защото те могат да дадат основание за глоби от много други национални регулатори.

Според информационния комисар Елизабет Денам нарушенията на Фейсбук са в две посоки - за предоставения достъп до приятелите на интернет потребителите, които не са дали съгласие за обработване на данните им, а също и за това, че не е упражнен контрол върху незаконната обработка на данните.

Британският орган е първият, който се опитва да накаже Фейсбук за изтичането на данните на 87 милиона потребители в полза на кампанията на Доналд Тръмп. Засегнатите британски потребители са около 1 милион. 

Информационният комисар на Великобритания критикува Фейсбук за рисковете пред потока на данни през платформата. През 2015 г., когато компанията узнава за теча на информация, тя изисква от Кеймбридж Аналитика да изтрие данните. Според властите обаче реакцията на социалната мрежа е била "неефективна и бавна".
 
Глобата на Кеймбридж Аналитика е сравнително малка, защото се налага по старите правила преди задействането на новия еврорегламент за защита на личните данни (GDPR). Според неговите текстове санкцията може да достигне до 4% от глобалните приходи на компанията, тоест до 1.6 млрд. долара за Фейсбук по данни за миналата година.

Заради скандала с Кеймбридж Аналитика Фейсбук е разследван и от федералните власти в САЩ. Отвън океана заявиха, че следят отблизо случващото се в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?