Великобритания ще ограничи приема в университетите

Великобритания ще ограничи приема в университетите

Британското правителство смята да ограничи приема в английските университети. Решението все още не е обявено официално, но се подкрепя от висшите училища, пише "Гардиън".

Причината е отливът на чуждестранни студенти – основно от Китай, заради епидемията от коронавирус. Така в последните седмици все повече британски университети снижават критериите за прием, за да запълнят освободените от чужденците бройки. Това може да остави някои от висшите училища съвсем без първокурсници за сметка на други. В същото време висшите училища на Острова са изправени пред сериозни финансови проблеми заради загубата на приходи от такси от чуждите студенти.

Ограничаването на новоприетите студенти се очаква да влезе в сила още за новата учебна година, което означава, че кандидат-студентите ще имат по-малък избор къде да кандидатстват, а някои, които вече са получили одобрение, в крайна сметка може да не бъдат приети.

Лимитите ще важат, както за студентите от Великобритания, така и за тези от ЕС, включително от България. От 2015 г. приемът във висшите училища в Англия е свободен и се определя от ръководствата им, а не от правителството.

В момента британските университети изпитват финансови трудности заради епидемията от коронавирус. Те са изправени пред драстичен спад на приходите от такси от чуждестранни студенти- основно от Китай, които бяха принудени да отложат ила да се откажат от образованието си на Острова.

При очакваното намаляване на чуждестранните студенти някои от местните университети, които не са толкова популярни, може да останат съвсем без студенти. Причината е, че кандидатите от Великобритания ще имат по-голям шанс да бъдат приети в по-престижните висши училища. В същото време някои университети приемат студенти почти без критерии само за да напълнят освободените от чужденците бройки. В същото време завършващите училище младежи, които кандидатстват за висше образование, намаляват заради демографските промени.

За да не се стигне до дисбалнс, ще бъдат въведени и лимитите на броя на новоприетите младежи.

Предложението е подкрепено от повечето университети макар срещу него да са се обявили някои от по-големите и популярни висши училища. Очаква се то да бъде обявено в следващите дни, въпреки че в момента представителите на недоволните университети се опитват да променят мнението на властите. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?