Великобритания ще търси висококвалифицираните имигранти след Брекзит

За разлика от външния министър Джереми Хънт, Тереза Мей смята, че ЕС не е като СССР

Великобритания ще търси висококвалифицираните имигранти след Брекзит

След излизането си от ЕС Великобритания ще отдава приоритет на висококвалифицираните имигранти, независимо от коя страна идват, заяви премиерът Тереза Мей.

"Когато ние напуснем /Европейския съюз/, ще въведем система за имиграция, която веднъж завинаги ще сложи край на свободното движение" на европейските граждани в Обединеното кралство", заяви Мей в комюнике, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

"Това ще бъде система, базирана на квалификациите на работниците, а не на произхода им. Тази система ще бъде обърната към целия свят и ще привлича хора с такива професионални умения, каквито са ни необходими", добавя британският премиер.

По думите ѝ новата система ще позволи да се съкрати броят на нискоквалифицираните имигранти и ще помогне на Великобритания да намали имиграцията до устойчиви равнища.

Тереза Мей ще опише подробно новата система в реч, която ще произнесе утре на конгреса на Консервативната партия в Бирмингам.

Британският премиер се разграничи от своя външен министър Джереми Хънт, който оприличи Европейския съюз на Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия, предаде Ройтерс.

Хънт каза в неделя, че ЕС е бил създаден да защитава свободите, но съветската история учи, че ако един съюз бъде превърнат в затвор, то желанието да се избяга от него ще нарасне.

Когато бе запитана по радио Би Би Си какво мисли за коментара на външния си министър, Мей отговори: "Докато седя на тази маса в ЕС, виждам страни, които са били част от Съветския съюз, а сега са демократични страни. Мога да ви кажа, че двете организации не са еднакви".

Британската министър-председателка заяви, че планира да остане "в дългосрочен план" на поста и като лидер на управляващата Консервативна партия.

"Не съм само за сделката за Брекзита", посочи тя в кулоарите на годишната конференция на консерваторите в Бирмингам.

Мей каза още, че подготвя ново предложение към ЕС с цел излизане от задънената улица в преговорите за Брекзита. Причината е, че "планът, предложен от Европейския съюз, не е приемлив за нас", обясни британският премиер.

Мей уточни, че новото британско предложение ще касае по-конкретно въпроса за ирландската граница.

"Защото планът, който ЕС предлага, на практика оставя (британската провинция) Северна Ирландия в митническия съюз и прави така, че всъщност да има митническа граница в Ирландско море", аргументира се тя.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви от своя страна пред Европейския парламент, че ЕС желае да постигне споразумение с Лондон в преговорите за оттеглянето на Великобритания.

"Искаме сделка. Онези, които мислят, че е по-добре преговорите да завършат без споразумение, не си дават сметка за трудностите, които ще се появят. Оставаме с разбирането, че Ирландия трябва да бъде на първо място", допълни той, цитиран от БТА.

Граничният и митническият режим между Република Ирландия, която остава в ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Великобритания, е основният спорен въпрос в предстоящата фаза на преговорите. По-късно този месец Европейският съвет трябва да оцени хода на преговорите и може да разреши започването на договорки по бъдещите отношения между Лондон и Общността.

В случай че не е готов да вземе сега това решение, Европейският съвет може да заседава извънредно отново през ноември.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?